basis naar compleet

— dinsdag 16 april 2019, 15:07 | 0 reacties, praat mee

Waterschap geeft tien mille voor journalistiek

Hoogwater bij Culemborg in januari 2018. - © Foto: ANP/Remko de Waal

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft tienduizend euro beschikbaar gesteld voor 'kwalitatief hoogwaardige en onafhankelijke (onderzoeks)journalistiek' over bij voorkeur de waterschappen. Hoewel dat laatste niet verplicht is. De toekenning vindt plaats door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP). Mogelijk dat de komende tijd meer van de 21 waterschappen in Nederland het voorbeeld van Amstel, Gooi en Vecht volgen. Laatste wijziging: 16 april 2019, 17:19

Het (inmiddels oude) bestuur van het waterschap constateert dat er minder geld is voor goede journalistiek in Nederland en dat vooral de regionale en lokale berichtgeving daar onder lijdt. Ook de waterschappen merken dat. Vandaar dat het waterschap bereid is in de geldbuidel te tasten.

Dijkgraaf Gerhard van den Top van Amstel, Gooi en Vecht: ‘Ook al merken wij dat gebrek aan aandacht in ons waterschap net wat minder omdat we sinds een jaar gevolgd worden door journalist Chris Aalberts. Iets waar we blij mee zijn. Maar meer in het algemeen loopt de aandacht voor lokale onderwerpen terug.’

In het landelijke overleg van waterschappen wordt al een tijdje gesproken over een aanpak om de lokale journalistiek een handje te helpen. Dat heeft niet geleid tot iets gezamenlijks.

Vandaar dat Amstel, Gooi en Vecht contact heeft gezocht met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP) om toch wat te doen. Van den Top: ‘Wij willen uitdrukkelijk niets te maken hebben met de toekenning van het geld, omdat we geloven in onafhankelijke journalistiek. Gelukkig hebben we het fonds bereid gevonden de taak van het beoordelen van de aanvragen op zich te nemen’.

Aan het fonds is daarom ook een brede opdracht meegegeven bij het toekennen van de subsidie. Het geld hoeft niet specifiek naar verhalen over waterschappen te gaan. Van den Top: ‘Ook al zouden we teleurgesteld zijn als de steun gaat naar een landelijk, Haags, onderwerp. Daar is voldoende aandacht voor’.

Na een jaar evalueert het waterschap de samenwerking. Hoe, dat weet Van den Top nog niet. Dat hangt ook af van het nieuwe waterschapsbestuur dat binnenkort aantreedt. ‘Ik hoop dat zij er hetzelfde naar kijken als het oude bestuur.’

Jessica Swinkels van het FBJP is blij met het extra geld. ‘Wij voegen het toe aan de pot voor de twee regelingen die we al uitvoeren, voor onderzoeksjournalistiek en voor bijzondere projecten. In ons jaarverslag vermelden waar het geld aan is besteed.’

Zowel het fonds als het waterschap wilden geen aparte toekenningsprocedure. Aanvragers hoeven er dus in hun plannen geen specifieke aandacht aan te besteden.

Swinkels hoopt dat meer waterschappen volgen, maar heeft daar nog geen contact over gehad met andere waterschapsbesturen.

Nu gaat het volledige bedrag nog in de subsidiepot, als er meer waterschappen volgen en dus meer werk uit voort komt, zal het fonds ook overhead in rekening gaan brengen.

Er zijn meer mogelijkheden voor journalisten om geld aan te vragen. Villamedia heeft ze eerder op een rijtje gezet.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.