— woensdag 3 juli 2019, 15:03 | 0 reacties, praat mee

Wat journalistiek van software kan leren

Beeld: Paul Ryding

In de IT-wereld is het steeds normaler om geen software meer te kopen. In plaats daarvan betalen bedrijf voor online toegang tot de programma’s die ze nodig hebben. De maker zorgt ervoor dat zijn klant altijd toegang heeft tot de laatste versie, en die klant betaalt daar maand in maand uit een vast bedrag voor.

Software as a Service wordt dat genoemd. Of SaaS in het kort. En een vergelijkbaar model zou ook in de journalistiek kunnen werken. Nu is nieuws natuurlijk altijd al een dienst. Maar in tijden waarin desinformatie op sociale media hoogtij viert, zijn échte feiten geld waard. Zeker voor organisaties die daar in hoge mate van afhankelijk zijn.

Denk bijvoorbeeld aan nutsbedrijven die in het geval van een op handen zijnde milieuramp snel moeten schakelen. Of aan transportbedrijven die bij calamiteiten moeten beslissen of ze hun routes verleggen of niet. Op maat gesneden en door ervaren journalisten gecheckte informatie ontvangen op het moment dat het nieuws plaatsvindt is voor hen heel waardevol.

In de Verenigde Staten bestaan bedrijven die zulke diensten aanbieden al een tijd. Het afgelopen oktober gelanceerde Factal gebruikt trendtech als big data, machine learning en kunstmatige intelligentie om nieuws te ontdekken, bronnen te vinden en locaties van gebeurtenissen te checken. En sluist die informatie door naar klanten die er iets aan hebben.

Maar wat Factal doet is slechts één voorbeeld van hoe Journalism as a Service kan werken. Wat te denken van een door kunstmatige intelligentie gedreven tool die automatisch de opinies van belangrijke denkers over een actueel onderwerp op een rijtje zet? Of een kalender-app die op basis van gebruikersdata de voor klanten belangrijkste nieuwsevenementen van de komende week op een rij zet? Verdienmodellen galore.

Bekijk meer van

Factal De tech-trend

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.