PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 3 januari 2022, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Washington Post: China controleert internet ook buiten de landsgrenzen

President Xi tijdens een conferentie op 31 december jongstleden. In mei van dit jaar kondigde hij aan dat het imago van China moet worden opgepoetst. | Yan Yan / Xinhua

Uit onderzoek door de Washington Post blijkt dat China de voor binnenlands gebruik opgetuigde internetcontrole steeds vaker ook loslaat op het normale internet. Westerse media en journalisten op Twitter en Facebook die over China schrijven komen zo in het vizier. Laatste wijziging: 3 januari 2022, 09:32

De software is bedoeld om “politiek gevoelige informatie” te detecteren op het binnenlandse internet, maar sinds 2020 wordt ook buiten China naar zulke informatie gezocht, stelt dus de Washington Post na het bestuderen van overheidscontracten en biedingsdocumenten van bedrijven die technologie willen leveren.

Een van de doelen is het vrijwel in real-time kunnen opmerken van trends of discussies die ingaan tegen de belangen van de Chinese overheid. Uit de contracten blijkt dat er tonnen worden geïnvesteerd in het aanleggen van geautomatiseerde databases van journalisten en academici die bijhouden wat wordt besproken over thema’s als Oeigoeren, Hongkong en Taiwan.

Volgens de Washington Post is eerder dit jaar door president Xi besloten dat het imago van China opgepoetst moet worden “via het bijsturen van internationale publieke opinie”.

Een van de analisten die de krant anoniem opvoert stelt dat de systemen zijn bedoeld om “het ondergrondse netwerk van anti-Chinees personeel” te kunnen identificeren. Geproduceerde rapporten bepalen welke vorm een tegengeluid krijgt. Systemen zouden in real-time alarm kunnen slaan over ongewenste uitspraken op Westerse sociale media.

Sommige systemen werken volledig geautomatiseerd, andere worden 24 uur per dag met Engels sprekend personeel onderhouden, aldus de Washington Post. De krant zegt geen inzage te hebben kunnen krijgen in daadwerkelijk verzameld materiaal. Experts wijzen op het verkillend effect van zulke systemen voor uitgeweken Chinese dissidenten en gewone Chinese burgers in het buitenland, die zich ook in het Westen bespied zullen voelen.

Een van de bedrijven die een overheidscontract won, zegt dat het ruim 90 procent van alle sociale media in China, Europa en de Verenigde Staten kan analyseren. Meer bij de Washington Post

Bekijk meer van

China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.