PersVeilig

— woensdag 15 mei 2013, 10:41

‘Wanbeleid bij NRC Media’

UPDATE De Ondernemingsraad van NRC Handelsblad en nrc.next noemt het wegsluizen van 12,5 miljoen euro aan dividend aan investeerders Egeria en ondernemer Derk Sauer "wanbeleid" en gebaseerd op misleiding. Dat bericht de Telegraaf op basis van een 'goed ingevoerde bron'. De OR wil het uitgekeerde geld terughalen en enkele leden van de raad van commissarissen aansprakelijk stellen voor het gevoerde beleid. Het geschil wordt mogelijk ook voorgelegd aan de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, stelt de Telegraaf. "Wij moeten helaas concluderen dat de afspraken ten tijde van de overname niet helder op papier staan en de ruimte geven aan het verschil van interpretatie over de status van de afspraken", aldus de directie in een brief aan de medewerkers, die in handen is van NU.nl. Laatste wijziging: 15 mei 2013, 16:08

De OR is niet tevreden met enkel deze constatering, meldt voorzitter Hubert Smeets tegenover NU. Er wordt verder ook niet ingegaan op andere bezwaren die de OR over de dividenduitkering had aangebracht.

In 2012, toen plannen voor de dividendsuitkering bekend werden, noemde de OR dat al zorgelijk, omdat het bedrijf tegelijk miljoenen moest lenen voor de verbouwing van het nieuwe Amsterdamse kantoor aan het Rokin. Bovendien had NRC Media in 2011 - het jaar waarover het dividend werd uitgekeerd - slechts een bescheiden winst van 4,7 miljoen euro behaald.

Het bedrijf had dat resultaat behaald in een onzekere markt en na een reorganisatie met ontslagen. Medewerkers vonden een dergelijk ‘superdividend’ ongepast, maar de directie en hoofdredacteur Peter Vandermeersch steunden de uitkering. Afspraken worden nu alsnog ‘glashelder’ vastgelegd, belooft de directie. Over 2012 vindt geen dividenduitkering plaats.

Voormalig president-commissaris Derk Sauer stelt in een interview met Villamedia magazine (dat 25 mei aanstaande verschijnt) dat de ruime financiering was bedoeld voor tegenvallers. “Maar naar gelang de tijd vorderde bleek het echter best goed te gaan met de NRC. Er stond gewoon heel veel geld op de rekening. Egeria heeft vorig jaar gezegd: we willen dat geld toch terug hebben. En op basis van de afspraken die met de OR zijn gemaakt konden we dat ook.” Achteraf was het volgens Sauer beter geweest het geld bij NRC te laten.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.