training eu starters

— donderdag 9 december 2021, 14:49 | 0 reacties, praat mee

VRT haalt logo van microfoon tijdens betoging

© Wikimedia

Bij de Vlaamse publieke omroep VRT zijn recent plofkapjes met logo's van microfoons gehaald om de veiligheid van journalisten niet in gevaar te brengen. Dat meldt het Nieuwsblad. Laatste wijziging: 10 december 2021, 08:47

Bij een coronabetoging afgelopen zondag was de welbekende plofkap met VRT-logo ineens niet meer te zien. Het doet volgens de krant denken aan de beslissing van de Nederlandse publieke omroep NOS vorig jaar, en recenter Omroep Brabant, om logo’s van hun satellietwagens te halen na aanhoudende bedreigingen.

“De veiligheid van onze journalisten is prioritair””, zegt hoofdredacteur van VRT NWS Dimitri Verbrugge in de krant. “Voor opdrachten waarbij er een risico is, doen wij een veiligheidsanalyse. En dat gebeurt vaak. Uiteraard voor buitenlandse opdrachten naar conflictgebieden, maar evengoed voor reportages in België, zoals dat ook nu gebeurde. Als OCAD (het orgaan dat in België de dreigingsanalyse maakt, red.) aan de vooravond van de betoging waarschuwt voor een ‘opgehitst en gepolariseerd’ klimaat, dan kunnen we dat toch niet negeren? Net zoals we bij de betogingen van de gele hesjes ook veiligheidsmaatregelen moesten nemen om de veiligheid van onze journalisten te garanderen.”

Of de neutrale microfoons deel uitmaken van dat veiligheidsplan, wil Verbrugge niet bevestigen. “Ik kan niet ingaan op de specifieke maatregelen, zo zou ik onze journalisten net in gevaar brengen. Maar ik kan in wel garanderen dat iedere journalist zich bij ons altijd kenbaar maakt als VRT-journalist ten aanzien van geïnterviewden.”

Bekijk meer van

VRT

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.