training eu starters

— vrijdag 8 juli 2022, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Desinformatie over boerenprotesten wereldwijd miljoenen keren bekeken

© ANP / Ramon van Flymen

Desinformatie omtrent de boerenprotesten die momenteel gaande zijn, gaat de hele wereld over. De berichten over protesterende boeren worden wereldwijd tienduizenden keren gedeeld en in totaal miljoenen keren bekeken. Laatste wijziging: 8 juli 2022, 11:08

Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse omroep VRT. Een tweet waarin ten onrechte werd gesteld dat Nederlandse boeren een tank aan hadden geschaft werd volgens de omroep 1,7 miljoen keer bekeken.

Een beeld van een schotwond die een boer zou hebben opgelopen (en dat in feite schmink was) werd ook veelvuldig gedeeld. De VRT licht ook andere voorbeelden van desinformatie over de protesten uit, waaronder beelden van een coronaprotest die ten onrechte worden neergezet als afkomstig van de boerenprotesten.

Bevestigd in hun vooroordeel
“Mensen plaatsen dit soort berichten omdat het kliks en likes oplevert”, stelt factchecker Maarten Schenk van Leadstories.com tegen RTL Nieuws. “Soms gebeurt zoiets als grap, soms zit er een diepere gedachte achter. ER zijn mensen die dit doen vanuit een overtuiging.”

Volgens Schenk is de focus van complotdenkers moeiteloos verschoven van corona naar de oorlog in Oekraïne en nu naar de protesterende boeren. “Ook bij de stikstofdiscussie denken sommige mensen dat er sprake is van een samenzwering en een complot en halen ze het World Economic Forum erbij. Mensen die boos zijn, willen alles geloven dat hun vooroordeel bevestigt.”

Bekijk meer van

VRT Maarten Schenk Boeren

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.