Onderzoek onder journalisten

— donderdag 20 februari 2014, 09:08 | 1 reactie, praat mee

Vrije lansier

Er bestaan nogal wat misvattingen over ‘freelancers’ die ik hierbij graag recht zet. Ik heb het idee dat dit grotendeels komt door een verkeerde interpretatie van het woord freelance. Misschien heeft het zelfs te maken met - oh jee - de verengelsing van de Nederlandse taal. Want als je dan niet zo goed Engels spreekt, dan wordt het al snel moeilijk om zo’n Engels woord te begrijpen.

Free, daar zit natuurlijk het woordje ‘vrij’ in. Vrij-heid zullen sommige mensen denken. Free = vrij, lance = heid. Waarom niet. Ik werd laatst afgewezen voor een droombaan. De recruiter zei me vriendelijk dat ze dachten dat ik ‘meer vrijheid’ nodig zou hebben. ‘Je bent immers freelancer.

Meer vrijheid? Eerlijk gezegd keek ik al uit naar het kloksysteem, (Wat!? Mag je je overuren compenseren!?), lunchpauzes die niet achter m’n computer plaatsvinden, vakantiedagen en vrije weekenden. Zoveel vrijheid heb ik in mijn freelancejaren niet gehad hoor. Natuurlijk, je mag als freelancer je eigen dag indelen. Maar dat komt er op het moment vooral op neer dat ik kan kiezen of ik mijn werk in de volgorde ABC doe, of lekker rebels in de volgorde CBA. Nee, wat mij betreft heeft freelance weinig met vrij-heid te maken.

Een andere misvatting is dat het woord freelance iets met ‘gratis’ te maken zou hebben. En ‘lance’ moet dan wel voor sufferd staan. Een ‘gratis sufferd’ die ik wel wat werk kan laten doen voor noppes. Dat blijft toch een gekke gewaarwording. Dat iemand je vraagt om ‘even wat ideeën op papier te zetten’ en dan na tien keer heen en weer mailen eindelijk de moeite neemt om een kop koffie met je te drinken en dan halverwege het gesprek de ‘helaas’-zin opwerpt. ‘Helaas, hebben we geen budget voor deze klus.’ Helaas gaat iedere zichzelf respecterende schrijver van kwaliteit deze klus dan vooral weigeren.

Een mogelijke opdrachtgever zei zelfs dat ze budget had, maar dat ze dat alleen mocht spenderen als ze het kon verantwoorden aan haar baas. En volgens die baas was het betalen van een schrijver niet te verantwoorden. Ik vroeg me hardop af of het te verantwoorden zou zijn dat de stukadoor betaald zou krijgen als de muur gestukt moest worden. Dat was dan weer wel het geval. Vreemd.

Nee, lieve mensen, ik zal jullie uit de spanning helpen. Freelance heeft niks met gratis te maken. Freelance is al een heel oud woord, helemaal uit de Middeleeuwen. Letterlijk, ik zal het even vernederlandsen, betekent het ‘vrije lansier’. Een soldaat die nog inzetbaar is. Ik ben dus gewoon een soort huursoldaat. Of, als ik het naar het heden vertaal: iemand die voor een redelijk tarief andermans vuile werk opknapt.

Ik ben benieuwd of de freelancers uit de Middeleeuwen ook werd gevraagd om het werk voor niks te doen ‘want het is zo goed voor je contacten’. Ik denk dat die lans dan tussen de ribben van de opdrachtgever was beland, maar dat waren natuurlijk wel een beetje andere tijden.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Albert de Jager, 23 maart 2014, 21:02

Leuk stukje! Maar volgens mijn informatie is freelancer overgenomen vanuit het Nederlands. De vrije lansiers waren inderdaad Nederlandse huursoldaten en vindt het woord freelancer zijn oorsprong dus in het Nederlands.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.