— vrijdag 2 juli 2021, 16:28 | 0 reacties, praat mee

VPRO-coryfee Boudewijn Paans overleden op 77-jarige leeftijd

Boudewijn Paans in zijn kantoor bij de VPRO - © John Schaffer

Journalist en VPRO-coryfee Boudewijn Paans is donderdag op 77-jarige leeftijd overleden in het Noord-Hollandse Laren, laat zijn zoon vrijdag aan het ANP weten. Laatste wijziging: 2 juli 2021, 16:38

Paans begon zijn carrière als journalist bij Het Vrije Volk en als copywriter in de reclamewereld. Van 1975 tot 2004 werkte hij bij de VPRO Gids, die aanvankelijk nog Vrije Geluiden heette, het langst als hoofdredacteur en uitgever. Ook zette hij succesvolle ledenwerfacties op poten. In de jaren 80 verwierf de VPRO daardoor de B-status in het omroepbestel. Boudewijns actie ‘Stop de verloedering - Stem VPRO’ uit 1991 leverde de VPRO 260.000 nieuwe leden én de A-status op, en hemzelf de eerste titel van Omroepman van het Jaar.

Boudewijn was geboren met spasticiteit en moest dat in elk interview uitleggen. Hij noemde zijn handicap de motor van zijn succes: “Ik zal ze godverdomme leren, ik zal eens laten zíen wie er hier niet meer kan!”, riep hij in 1998 tegen VN-journalist Coen Verbraak.

In een in memoriam in de VPRO Gids schrijft Willem Pekelder vrijdag dat het programmablad onder Paans’ leiding veranderde van “spoorboekje op kringlooppapier” naar een “volwaardig en toonaangevend mediatijdschrift”, waarvoor hij grote namen wist te strikken als Wim T. Schippers, Heere Heeresma, Hugo Brandt Corstius en Arnon Grunberg. “De rubriek Achterwerk, waarin jongeren schreven over hun vragen en problemen, werd onder Paans’ bewind een begrip in Nederland.”
En zo werd het kringloopprul een volwaardig en toonaangevend mediatijdschrift, dat bekend werd om zijn artistieke covers, zijn uitgebreide aandacht voor programma’s van de Duitse en Britse omroep en, vanaf 1993, tevens om zijn vierkante vorm.

Bekijk meer van

VPRO Boudewijn Paans

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.