— vrijdag 17 juni 2011, 15:17 | 1 reactie, praat mee

‘Voortbestaan publieke omroep onder druk’

'Het kabinet breekt met de belofte dat bij bezuinigingen op de publieke omroep de programma’s zouden worden ontzien en dat de kwaliteit onverkort in stand zou blijven.' Dat concludeert de beroepsvereniging van journalisten de NVJ naar aanleiding van de brief die minister Van Bijsterveldt van OC&W heeft gestuurd aan de Tweede Kamer. Met de nu gepresenteerde plannen staat volgens de NVJ het voortbestaan van die brede publieke omroep in het algemeen en haar journalistieke taak in het bijzonder onder enorme druk. Zo noemt de NVJ het onbegrijpelijk dat er "juist in een tijd waarin digitaal het algemeen en internet in het bijzonder steeds belangrijker wordt voor de samenleving de publieke omroep juist daar ernstig te beperken".

Dat de Wereldomroep niet langer een publieke media-instelling zal zijn is een enorme aderlating voor het publieke omroepbestel. De NVJ noemt de wijze waarop het kabinet omgaat met RNW “schrijnend”.

Positief is de NVJ over het voornemen het publieke bestel te vereenvoudigen opdat de overheadkosten kunnen worden teruggedrongen. Mogelijk laat het kabinet echter een besparing voor een deel liggen als het gaat om een verdere vereenvoudiging van het landelijke publieke bestel. “Waarom acht bespelers overhouden, als het er bijvoorbeeld ook vier kunnen zijn?”, zo vraagt de NVJ zich af.

De aandacht voor de regionale omroepen wordt “lovenswaardig” genoemd. De NVJ vraagt zich wel af of de eigenheid van de regio volledig tot haar recht komt als de omroepen volledig geïntegreerd worden met de landelijke omroep. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

NPO

Praat mee

1 reactie

Joop Daalmeijer, 17 juni 2011, 17:15

Wat schrijven intelligente (moet ik aannemen) bestuurders van de NVJ toch slechte reacties. Bovenstaand stuk, plus het gehele stuk op de NVJ-site is werkelijk broddelwerk. Het is geschreven zonder kennis van zaken, zonder inzicht in management, zonder zich eerst te verdiepen in wat omroepen doen. Waar is al dat mooie werk van journalisten die culturele programma’s bij de NTR maken gebleven in de plannen van de NVJ? Waar Klokhuis? En als de NVJ denkt dat besparingen van € 200.000.000 grotendeels via terugdringen van overhead zijn te realiseren, wordt de plank behoorlijk misgeslagen. De tekst van de NVJ schoffeert leden in Hilversum en zet de Journalisten Vakbond op het niveau van botte schreeuwers. Argumenten met onderbouwing tellen, geen populistische prietpraat.
Ik ben lid, maar hoe lang kan ik dat nog zijn als “mijn” NVJ zulke kulkoek verkoopt?
Joop J. Daalmeijer

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.