— donderdag 7 mei 2020, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Voormalig auteurs Lifehacking voelen zich bekocht vanwege verdwijnen auteursnamen

© PXFuel

UPDATE Voormalig auteurs van het online platform Lifehacking.nl voelen zich bekocht omdat hun namen met terugwerkende kracht zijn geschrapt bij artikelen die ze hebben geschreven en omdat hun artikelen zonder overleg zijn aangepast. Ze overwegen juridische stappen tegen uitgeverij Reshift Digital als de artikelen niet snel offline worden gehaald. Laatste wijziging: 7 mei 2020, 16:25

Dat vertellen ze aan Villamedia. “Bij oude artikelen staat nu niet meer de naam van de auteurs, maar die van de redactie”, stelt voormalig auteur Patrick Mackaaij. In de beginjaren van het in 2008 opgerichte platform leverde hij met regelmaat artikelen aan. “Er was weinig geld bij het platform, dus auteurs kregen er niet voor betaald. De meeste auteurs deden het puur en alleen voor hun naamsbekendheid of voor een groter bereik voor hun artikelen.”

Lifehacking.nl werd in 2015 overgenomen door Reshift Digital, dat onder andere Computer Idee en het gamesblad Power Unlimited uitgeeft. “Daarna raakte de klad in de website. Een paar maanden terug volgde een reboot en waren de namen van auteurs plots verdwenen. In de periode daarna zijn artikelen ook gewijzigd zonder overleg met de auteurs.”

Technische fout
Mackaaij stelt direct na die reboot in september contact gezocht te hebben met de uitgeverij, maar geen reactie te hebben ontvangen. Martijn Aslander, een van de oorspronkelijke oprichters van Lifehacking.nl, stelt wel contact gehad te hebben met de uitgeverij. “Er werd mij verteld dat het ging om een technische fout: bij het overzetten van content van het ene naar het andere cms zijn auteursnamen verdwenen. Ondanks het feit dat ik namens de voormalig auteurs gevraagd heb de fout te herstellen is dat nog niet gebeurd.”

Aslander en Mackaaij zoeken sinds vorige week contact met andere auteurs van Lifehacking en willen een jurist in de arm nemen. Ze willen via juridische weg afdwingen dat de artikelen worden verwijderd. Mackaaij: “Alleen het terugzetten van de auteursnamen vinden we niet voldoende. Vooral omdat de redactie de artikelen heeft gewijzigd zonder overleg met ons als makers.”

Niet correct
Gevraagd naar een reactie reageert Reshift Digital-directeur Paul Molenaars geschrokken. Volgens Molenaars lukt het niet om te achterhalen wat er mis is gegaan, anders dan dat auteursnamen inderdaad zijn verdwenen bij het overstappen van het ene naar het andere cms. “Het past in ieder geval niet bij ons beleid zoals dat gehanteerd wordt bij al onze mediamerken.”

Molenaars benadrukt dat het niet correct is om de namen van de auteurs weg te laten. “We gaan na wat we zelf hieraan kunnen doen”, laat hij per e-mail weten. “Maar in de tussentijd raden we de getroffenen aan zich bij ons te melden, zodat we een en ander sneller kunnen rechtzetten.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.