word studentlid

— maandag 23 november 2009, 10:29 | 7 reacties, praat mee

‘Minder voorlichtingsbudget overheid’

Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf, wil dat de overheid bij de komende grote bezuinigingsoperatie de voorlichtingsbudgetten halveert. Dat zei hij zaterdag in Maastricht op een congres van de Vereniging van Europese Journalisten. Hij stelde daar een aantal zaken aan de orde die volgens hem het recht op vrij nieuwsgaring bedreigt. Paradijs vindt dat de Nederlandse overheid kritische journalisten het werken belet met een "cordon van voorlichters, woordvoerders en spindoctors". Aan de andere kant worden door diezelfde overheid al jaren goede journalisten weggekocht met hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden, zo zei hij. Laatste wijziging: 23 november 2009, 11:29

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

7 reacties

Kees Cornelder, 23 november 2009, 09:29

En wat lezen wij op deze website, op 19 november jongstleden: AD-redacteur Gijs Korevaar wordt woordvoerder van minister Verhagen.

Sjuul Paradijs’ constatering van een bijkans permanente machtsgreep van de bureaucratie op de journalistiek had niet beter geïllustreerd kunnen zijn.

clemens Vollebergh, 23 november 2009, 12:48

een aantal zaken DAT

Arian Kuil, 23 november 2009, 14:39

Sjuul herhaalt hier een hardnekkige misvatting. Er wordt telkens gedaan alsof elke communicatieadviseur een persvoorlichter is. En dat is absoluut niet het geval. Bovendien gaat hij er aan voorbij dat dankzij goede persvoorlichters menige blunder in de media wordt voorkomen. Want net zoals je goede en slechte journalisten hebt, heb je ook goede en slechte persvoorlichters. Het is dan een beetje flauw om het dan alleen over die voorlichters te hebben, die de journalist niet weten te helpen.

Trui Andeweg, 23 november 2009, 15:04

Ik vrees dat persvoorlichters, strategen, communicatieadviseurs, spindoctors enzovoorts allemaal op een grote hoop worden gegooid omdat ze tot de branche-Manipulatie (en dus desinformatie) worden gerekend.
Zijn bankiers inmiddels vrijwel alle sociale krediet van de wereld kwijtgeraakt, de non-informatieve babbelbranche staat op een goede tweede plaats.
Eigen schuld.

Maar pleister op deze mentale wonde: de NVJ moet de Jack de Vries-award gaan instellen, als jaarlijkse hulde voor de effectiefste makelaar in, achteraf gezien, halve of hele leugens die door de journalistiek alszodanig aanvankelijk niet werden herkend. Later wel.

Olivier, 23 november 2009, 22:37

Paradijs slaat de spijker op zijn kop. Wat bovenstaande sprekers ook stellen. Communicatietypes bij de ministeries hebben tegenwoordig nog maar 1 taak: Het beleid aan de man brengen. Open en eerlijk voorlichten is al lang geleden gestaakt.
De hier al aangehaalde Jack het Lek heeft wat dat betreft een trend gezet. Spin, verzwijg en desnoods lieg als het doel de middelen heiligt. Journalisten moeten dat voortdurend beseffen en hiermee rekening houden.

Filip S. de Goede, 24 november 2009, 10:45

Als meneer Paradijs nou eens begint met het beter registreren van de verhalen in zijn krantje dan zou dit een mooie bezuiniging zijn. Juist door de rotzooi die Paradijs verspreidt zijn al die spindoctors, woordvoerders etc. nodig. Zie afgelopen week weer de hetze jegens het rekeningrijden (m.n. het artikel over de gevangenisstraf bij een defect).

Mo, 24 november 2009, 13:21

Merkwaardige move van dhr Paradijs. De nieuwsmedia worden voor een belangrijk deel aan het werk gehouden door het leger van voorlichters, spindoctors en communicatieadviseurs. Ze houden de werkgelegenheid in de sector nog een beetje op de been en zorgen nog voor doorstroming op de arbeidsmarkt. Zonder communicatieadviseurs zou de output van de journalistiek bovendien wat mager zijn.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.