website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Voorgekookt persmomentje

Dick Breebaart — Geplaatst in fotografie op dinsdag 23 februari 2016, 08:50

© Guus Dubbelman

Foto DNA De Europese samenwerking staat hoog op het prioriteitenlijstje van de media. Is het niet op eigen initiatief, dan wel op uitnodiging van de overheid. En die heeft tegenwoordig heel wat uit te leggen, mét of zonder zwarte strepen. Fotograaf Guus Dubbelman gaat voor de Volkskrant naar zo’n voorgekookt persmomentje.

‘Twee geblondeerde dames achter een tafeltje, op de achtergrond in een mooie symmetrie twee Leopard 2A6-gevechtstanks en een clubje soldaten. Een stijve opstelling. Geen vrijheid om je eigen plek te zoeken en ook nog eens slecht licht. Hoeveel beperkingen wil je hebben?

Ik wilde gebruik maken van de scherptediepte zodat de beide vrouwen niet vastgeplakt in de achtergrond kwamen te zitten. Ik had twee camera’s bij me, waaronder mijn 37megapixel Nikon 810. Hoewel hoog in zijn iso-waarden krijg je met slecht licht toch wat ruis. De compositie die ik zag was een achtergrond die een cirkel vormde en in het midden het tafeltje met de vrouwen dat een vierkant vormde. Ik koos voor een lichtsterke 50mm lens. Zo lukte het om zowel de compositie als het licht te beheersen. Er was de spontane lach en een ogenschijnlijk gezellig onderonsje. Ik dacht een goede foto.

Overigens opmerkelijk dat het twee vrouwen zijn, die de ministeries van Defensie leiden. Hennis-Plasschaert is de eerste in de Nederlandse geschiedenis en volgens mij haar Duitse collega ook. De foto krijgt zo ook nog eens een historisch kader.

In mijn achterhoofd speelt de gedachte over die “onzinnige” Defensie-uitgaven en het ridicule van zo’n sessie. De pers mag weer opdraven om in een totaal geregisseerde omgeving bij te dragen aan een positief imago van het ministerie. En al ben ik in Afghanistan en Irak geweest, ook hier maak ik mijn beeld.

Op 5 februari staat de foto in de krant. Aangesneden en over de vouw. Dat aansnijden komt de laatste tijd weer vaker voor. De foto mag dan wel een prominente plek hebben, toch wordt door de opmaak de essentie teniet gedaan.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.