word studentlid

— maandag 14 maart 2016, 16:14 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant wint zaak om embedded tweet

Volkskrant wint zaak om embedded tweet

Een journalist die vond dat hij ten onrechte als voorbeeld van intimiderend gedrag op Twitter werd opgevoerd in een Volkskrant-artikel, heeft een kort geding daarover verloren. De man wilde dat de Volkskrant zou rectificeren, maar de voorzieningenrechter vindt dat het dagblad de grenzen van de vrijheid van meningsuiting niet heeft overschreden. Laatste wijziging: 14 maart 2016, 16:17

De Volkskrant berichtte over intimidatie van onder meer in Nederland woonachtige Eritrese journalisten en een hoogleraar door aanhangers van de Eritrese dictator Isaias Afewerki. De journalist had onder meer aan hoogleraar Mirjan van Reisen en OneWorld-journaliste Sanne Terlingen een tweet gericht dat een rechtszaak wegens smaad, die twee dagen later diende, het einde van hun carrière kon betekenen.

De Volkskrant plaatste de tweet in het artikel ter illustratie. Echter, “This could be a career ending case of the both of you” zou echter volgens de journalist in kwestie ‘volstrekt neutraal’ zijn bedoeld. De Volkskrant verduidelijkte later dat vermelding van de tweet niet betekende dat de journalist een Eritreeër is en het Eritrese regime steunt.

Vanwege de gewekte indruk wilde de journalist dat het stuk van de site verdween, de Volkskrant een rectificatie zou afdrukken in de papieren krant én een schadevergoeding van 13.500 euro zou betalen. De rechter heeft al die eisen afgewezen.

“Het belang van de Volkskrant is er met name in gelegen dat zij zich in het openbaar kritisch, informerend, opiniërend en waarschuwend moet kunnen uitlaten over misstanden die de samenleving raken. Het belang van [eiser] is er met name in gelegen dat zijn persoon niet lichtvaardig wordt blootgesteld aan verdachtmakingen en dat zijn privacy niet onnodig wordt geschonden”, aldus de rechter.

De ‘career ending’-tweet moet echter wel in context worden gezien, stelt de Volkskrant. De klager staat al langer in regelmatig contact met een Eritrese activist en was bovendien met hem mee geweest om aangifte te doen tegen de hoogleraar en OneWorld-journaliste. De voorzieningenrechter noemt het gezien regelmatige interactie via Twitter voldoende aannemelijk dat de journalist sympathie heeft voor Eritreërs die stelling nemen tegen critici van het regime.

De klacht over een gebrek aan wederhoor werd door de rechter opzij gelegd. De klager kon niet aannemelijk maken dat wederhoor zou hebben geleid tot een andere inhoud van het artikel. Een andere klacht, over vermeende schending van het portretrecht, verwees de rechter ook naar de prullenbak. Gebruik maken van Twitter - en in het openbaar tweets versturen - betekent dat je instemt met de algemene voorwaarden van de berichtendienst, dat hergebruik door derden toestaat en aanmoedigt.

Op de vraag van de voorzieningenrechter waarom de journalist twee dagen vóór het kort geding de zin over het einde van hun carrière had verstuurd, indien deze niet als intimidatie zou zijn bedoeld, bleef voor de rechter een bevredigend antwoord uit. De voorzieningenrechter veroordeelde de journalist tot het betalen van de proceskosten van de Volkskrant, begroot op 2745 euro.

Meer bij Rechtspraak

Bekijk meer van

Volkskrant Twitter

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.