website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Voert De Telegraaf campagne tegen het klimaatbeleid?

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op dinsdag 19 februari 2019, 08:42

Laadpaal voor elektrische auto's in Den Haag.

Laadpaal voor elektrische auto's in Den Haag. - © Laurens van Putten / Novum

Nieuws Volgens klimaatexperts voert De Telegraaf rechtstreeks campagne tegen het klimaatbeleid. En daarover heerst enorme ergernis in die hoek, meldt Trouw.

Volgens Trouw (betaald, via Blendle) lijkt het of er twee werelden zijn: wie klimaatartikelen in Trouw, de Volkskrant of NRC leest, komt vanzelf op het idee dat het verstandig zou zijn om wat te minderen met vlees of een elektrische auto te overwegen. Lees je De Telegraaf, dan krijgt het publiek ‘de groene agenda door de strot geduwd’ en gaat de rekening voor een schoner klimaat naar de burger. Eigenlijk zijn alle zware maatregelen die volgens het klimaatwetsvoorstel moeten worden genomen om de CO2-uitstoot fors te verminderen zinloos, omdat Nederland op wereldschaal nauwelijks iets voorstelt.

Volgens klimaatexperts voert De Telegraaf rechtstreeks campagne tegen het klimaatbeleid. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, noemt de taal van De Telegraaf militant. “Wat De Telegraaf schrijft, staat zo ver af van de realiteit dat het me enorm ergert.” 

Klimaatwetenschapper Guido van der Werf van de Vrije Universiteit verbaast zich vooral. “Wat je daar leest, is bijna een parallel universum. [...] Je mag best ook klimaatsceptische geluiden laten horen, zoals De Telegraaf doet, maar als dat je enige geluid is, doe je de waarheid geweld aan. [...] Dan begint het te lijken op misleiding van je publiek en ga je over de schreef.”

Wat hij wel goed vindt, is dat De Telegraaf de aandacht vestigt op de kosten van alle maatregelen. “In deze fase zien we hoe ingrijpend die zullen zijn. Ik snap dat burgers daar weerstand tegen voelen en het is goed dat De Telegraaf dat geluid verwoordt. [...] Maar de krant slaat zo door dat haar berichtgeving eerder ontwrichtend werkt.”

Hoofdredacteur Paul Jansen reageerde volgens Trouw niet op meerdere verzoeken om toelichting. Maar in een onlangs opgenomen podcast van Studio Energie ontkent hij dat De Telegraaf tegen schone energie of duurzaamheid is. “Maar het gaat erom dat de offers die we ervoor moeten brengen in verhouding staan tot de opbrengst.”

Meer bij Trouw (via Blendle)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.