word studentlid

— vrijdag 26 november 2021, 10:42 | 0 reacties, praat mee

VN-rapport over geweld tegen vrouwelijke journalisten

VN-rapport over geweld tegen vrouwelijke  journalisten
© Verenigde Naties

Op de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen is de Verenigde Naties met een rapport gekomen over het aanhoudende geweld, bedreigingen en pesterijen waarmee vrouwelijke journalisten en vrouwelijke mediamedewerkers over de hele wereld worden geconfronteerd. Gendergerelateerd geweld wordt overal ter wereld ingezet om de vrijheid van meningsuiting van vrouwen te onderdrukken, stelt Irene Khan, de Speciale VN-Rapporteur voor Vrijheid van Meningsuiting, in het rapport over genderrechtvaardigheid en vrijheid van meningsuiting.

11 vrouwelijke journalisten van over de hele wereld vertellen in persoonlijke essays over hun ervaringen tijdens hun werk. Volgens Khan krijgen we inzicht in hoe wijdverbreid en alomtegenwoordig dit misbruik tegen vrouwelijke journalisten is. En het verstikkende effect dat het heeft op de vrijheid van meningsuiting en diversiteit in de mediasector.

De vrouwen beschrijven in grimmige taal de bedreigingen en aanvallen waaraan ze worden blootgesteld tijdens hun werk, variërend van verkrachting, aanranding, dood en bedreigingen, seksuele intimidatie, tot trollen, gendergerelateerde haatspraak, desinformatie, lastercampagnes en bedreigingen gericht tegen familieleden. Ze benadrukken hoe seksisme en vrouwenhaat kruisen met andere vormen van discriminatie, zoals homofobie, racisme en religieuze onverdraagzaamheid, aanvallen die zowel online als offline voorkomen en verergeren.

Bekijk meer van

Verenigde Naties Irene Khan

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.