— donderdag 18 september 2008, 08:45

Vlaamse journalisten: geen geld-voor-info

Bladen moeten niet betalen voor informatie, is het standpunt van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Aanleiding zijn verklaringen van Ilse Beyers, hoofdredacteur van het weekblad Dag Allemaal. Beyers onthulde in dagblad De Morgen dat soms voor artikelen wordt betaald. "Wie klaagt daar over? De BV's niet en de bladen die doen het ook niet. Wiens probleem is het dan?", stelde Beyers. VVJ-secretaris Pol Deltour stelt dat "Alle bestaande deontologische codes (Vlaams voor beroepsregels, red.) veroordelen de praktijk van chequeboekjournalistiek." Volgens Deltour kleven er allerlei nadelen aan: vermogende nieuwsmedia zouden sowieso in het voordeel zijn, maar op geld beluste bronnen kunnen informatie verdraaien, teneinde er meer aan te verdienen. De Belgische Raad voor Journalistiek is gevraagd een eenduidige richtlijn te formuleren óf en wanneer betalen voor bronnen geoorloofd is.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.