word studentlid

— woensdag 19 augustus 2020, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Vijf nominaties voor Prinsjesfotoprijs; uitreiking op 11 september

Vijf nominaties voor Prinsjesfotoprijs; uitreiking op 11 september
Een van de genomineerde foto's: minister Grapperhaus arriveert bij de Tweede Kamer na de moord op advocaat Wiersum | Bart Maat

Op 11 september aanstaande wordt de winnaar van de Prinsjesfotoprijs bekend gemaakt, een waardering voor de beste foto rond landelijk parlementair nieuws en groot politiek debat. Er zijn vijf fotografen genomineerd. Laatste wijziging: 19 augustus 2020, 09:32

NRC meldt dat dit jaar tien fotografen in totaal 85 foto’s instuurden, waar vijf fotografen uit zijn gekozen.

Het gaat om David van Dam, die een verzuchtende minister Ank Bijleveld vastlegde, na een intens debat over burgerdoden bij een Nederlandse luchtaanval op de Iraakse stad Hawija.

Phil Nijhuis maakte een foto van tolk Irma Sluis, voorafgaand aan een persconferentie rond coronavirus. “Tolk Irma kijkt zo mooi om, een beetje afwachtend”, aldus Nijhuis.

Dirk Hol maakte een foto van minister Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) die tijdens een debat onwel werd en onderuit ging. Bruins stapte de volgende dag op; hij zou oververmoeid zijn geweest. “Bruins is zo’n aardige man, ik vond het echt vervelend voor hem. Maar ja, het is nieuws, dus je doet het toch”, aldus Hol.

Sem van der Wal maakte een foto van premier Rutte tussen boze Zeeuwen, na duidelijk werd dat een beloofde verhuizing van de marinierskazerne werd afgeblazen. De jury noemt Van der Wals foto een symbool voor de algehele boosheid in de maatschappij.

Bart Maat fotografeerde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) na de moord op advocaat Derk Wiersum, vorig jaar september. “De foto is overduidelijk vóór het coronatijdperk gemaakt, het is ondenkbaar dat de parlementaire pers nu nog zo dicht op elkaar zou staan”, schrijft NRC.

Maat zegt dat de bijzondere foto, van achterop genomen, een gevolg is in grote aantallen aanwezige pers. “Het was gewoon te druk om tussen alle journalisten te staan”, aldus Maat. Meer bij NRC

Bekijk meer van

PrinsjesFotoPrijs

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.