— vrijdag 14 maart 2008, 12:36 | 0 reacties, praat mee

Vijf jaar oorlog in Irak

Hans Jaap Melissen is verslaggever van de Wereldomroep

Het is misschien een rare plek, maar ik denk aan Irak in een vliegtuig tussen Boston en San Francisco. Specifieker: ik denk aan de gouverneur van Muthanna, de provincie waar de Nederlandse troepen zaten. Ik zie de plastic tulpen voor me die hij op zijn bureau had staan: ‘Gekregen van de Nederlanders’, vertelde hij trots. Wellicht komen de tulpen bij mij boven omdat ik hier in Amerika steeds weer van die leuke vragen over Nederland krijg. En Irak zie ik nu op mijn tv’tje: er is een inflight-documentaire over de Iraakse stad Fallujah.
Vijf jaar ‘Iraqi Freedom’. Ik zie nog hoe de eerste Nederlandse jongens en meisjes arriveerden op Camp Smitty, dat toen nog een Amerikaans kamp was. Volgens de Nederlandse voorlichter mochten wij van de Amerikanen niet naar binnen. NRC-collega Thomas Erdbrink checkte dat bij een Amerikaanse militair. Die zei, tot ongemak van de voorlichter: ‘Onzin, natuurlijk kun je hier rondkijken.’ Het was het begin van een moeizame relatie tussen Defensie en de ‘niet-embedded’ journalisten.
‘They are guarding sand’, legde ik mijn Amerikaanse kennissen in Bagdad uit als ze vroegen wat ‘wij’ in die zandbak deden. Ik zei ook: het is een interessantere vraag hóe wij daar terecht zijn gekomen. Minister Kamp kon het mij in ieder geval niet uitleggen, aan de poort van Camp Smitty. Hij raakte zo verstrikt in VN-resoluties en niet gevonden massavernietigingswapens dat hij boos weg beende.
En nu zijn ze allemaal al lang weer uit het zicht: de buitenlandse troepen in Zuid-Irak. Maar ‘Iraqi Freedom’ anno 2008 betekent milities op de straten die vechten om de macht.
Zal de Nederlandse politiek ooit een onderzoek instellen naar hoe het nu allemaal is gegaan met ‘ons’ aandeel in Irak? Ik vrees dat het stil blijft. Het zou ook allemaal een beetje druk worden, want ‘we’ zitten alweer ergens anders: Uruzgan, een opbouwmissie waarbij een lange afstandskanon een belangrijke rol schijnt te spelen.
Onderzoek of niet, wat maakt het uit. Nederland doet toch slechts in de marge mee. Irak of Afghanistan:
het wordt allemaal in het land dat onder mij door-flitst bepaald.
Goh ja, die gouverneur van Muthanna. Als er ooit een onderzoek komt, zal hij niet meer worden gehoord. Die plastic tulpen staan nu waarschijnlijk ergens in het Zuid-Iraakse zand, met de gouverneur eronder. Augustus vorig jaar vermoord, op weg naar zijn werk.

Bekijk meer van

Irak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.