— woensdag 30 september 2009, 12:29 | 2 reacties, praat mee

Dag des Oordeels voor omroepen

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft aanvragen van omroepen voor de komende zogeheten erkenningsperiode ontvangen en gewogen. Bij de weging is bij alle aanvragers bekeken of ze een bepaalde maatschappelijke, culturele of geestelijke stroming vertegenwoordigen. Op basis van het advies zal minister Plasterk (OCW) voor 1 januari 2010 een definitief besluit nemen welke omroepen tussen september 2010 en december 2015 mogen uitzenden. De TROS krijgt vooralsnog een negatieve beoordeling, mits de omroep "overtuigender dan in het beleidsplan gebeurt" toezegt de Mediawet beter te zullen naleven. MAX krijgt een positieve beoordeling, al moet daar een scheiding tussen bestuur en toezicht worden gerealiseerd, hetgeen per 1 januari 2010 gebeurt. Over LLiNK adviseert het Commissariaat negatief. De omroepvereniging heeft de afgelopen periode onder de maat gepresteerd en zich in een financieel onmogelijke positie gebracht. Het nieuwe initiatief PowNed daarentegen zou een voorlopige erkenning moeten krijgen, vindt het Commissariaat.

“De banden met GeenStijl en met de Telegraaf Media Groep (TMG) zijn verbroken, de omroep vertegenwoordigt een stroming van leden van de netwerkgeneratie die nog niet in het bestel aanwezig is, en de voorgenomen programmering is vernieuwend”, aldus het CvdM.

Over de aanvraag van WNL heeft het CvdM ‘aarzelingen’ zodat nog geen positief advies gegeven kan worden. Twijfels over het bestuur en de banden met de Telegraaf Media Groep maken een positief vooralsnog onwaarschijnlijk.

Naast de omroepverenigingen heeft ook de Stichting Educom (RVU en Teleac) een aanvraag ingediend voor de nieuwe erkenningperiode. De aanvraag betreft de verzorging van het educatieve media-aanbod. Het Commissariaat adviseert de erkenning te verlenen, mits onzekerheid over fusievoornemens en over de bestuur zijn weggenomen. Er zijn zeven omroepverenigingen (AVRO, BNN, EO, KRO, NCRV, VARA, VPRO) met een definitieve erkenning.

Bekijk meer van

NPO

Praat mee

2 reacties

Erik van Heeswijk, 30 september 2009, 15:11

“De banden met GeenStijl en met de Telegraaf Media Groep (TMG) zijn verbroken”

Heb ik iets gemist?

ad Zonneveld, 30 september 2009, 17:06

mits is niet hetzelfde als tenzij! Foei Commissariaat.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.