— woensdag 7 september 2016, 14:28 | 0 reacties, praat mee

‘Vice laat freelancers voor niets werken’

UPDATE Het online magazine Vice misbruikt freelance journalisten door ze in te zetten voor klussen en ze daar niet voor te betalen. Dat schrijft de Columbia Journalism Review, het lijfblad van de Columbia Graduate School of Journalism in de Verenigde Staten.

Het tweemaandelijkse magazine sprak met meer dan een dozijn freelancers, die allemaal slechte ervaringen hadden met Vice. Zo vertellen twee Franse journalisten dat ze onafhankelijk van elkaar na de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 door Vice werden ingeschakeld als fixer, met het verzoek cameraploegen van Vice te helpen met een documentaire rondom moslimextremisme in Parijs. Beide journalisten kregen nooit betaald voor hun werk.

Andere internationale journalisten die door Vice werden ingeschakeld laten door de Columbia Journalism Review optekenen dat het online medium aan hen beloofde opdrachten weer introk zonder te betalen. Ook klagen ze over lage tarieven en veel te late betaling.

Vice heeft sinds de publicatie van het stuk al te kennen gegeven zijn leven te beteren. In een memo aan het personeel worden stappen aangekondigd om de gebrouilleerde relatie met freelancers te verbeteren. Zo wordt het indienen van facturen makkelijker gemaakt en wordt er een aantal afspraken gemaakt over hoe om te gaan met freelancers.

In een reactie laat Sjoerd Raaijmakers van Vice Nederland weten navraag te hebben gedaan bij zijn mensen hoe met freelancers wordt omgegaan in Nederland. ‘Hier gebeurt niet wat CJR schrijft. Maar wij zijn onderdeel van een snel groeiend internationaal bedrijf en dus raakt deze kritiek ons wel. Het is jammer dat onze relatie met freelancers onder druk staat en goed dat wij verbeteringen aanbrengen in onze werkwijze.’

Bekijk meer van

Vice

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.