Onderzoek onder journalisten

— vrijdag 6 december 2013, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Verwenbijlage

De website van Sanoma meldt trots de December Verwenbijlage: helemaal gratis bij de blijvertjes Margriet, Libelle en Flair, maar toch ook bij de af te stoten Beau Monde. De abonnees hebben een betere Kerst dan de vele bladenmakers die hun baan of opdracht­gever dreigen te verliezen.

Er zijn 32 titels te koop en verkoop betekent voor werknemers een kans op overleven. De nieuwe eigenaar van de Beau Monde krijgt er immers de redacteuren bij. Dat heet overgang van onderneming en betekent dat het personeel overgaat van de verkoper op de koper. Ontslag ten gevolge van een (beoogde) overgang is verboden. Voor een aantal bladen schijnen de gegadigden in de rij te staan.

Stel dat zich inderdaad een koper meldt voor (een pakketje met) de Beau Monde, blijft dan alles voor de redacteuren ongewijzigd? De bedoeling van de wetgever is dat de koper de bestaande arbeidsvoorwaarden overneemt. De koper is natuurlijk gebonden aan de loonhoogte, maar ook aan de andere arbeidsvoorwaarden. Alleen als overdracht van bepaalde arbeidsvoorwaarden niet mogelijk is, kan schadevergoeding in plaats van die arbeidsvoorwaarde komen.

Stel bijvoorbeeld dat in de arbeidsovereenkomst van de werknemers van Sanoma is opgenomen dat zij maandelijks vijf bladen gratis mogen meenemen, dan kan het zijn dat deze arbeidsvoorwaarde door een koper niet kan worden voortgezet. In dat geval kan de werknemer aanspraak maken op een schadevergoeding.

Dit strenge uitgangspunt betekent niet dat echt alles na de overgang van de onderneming bij het oude blijft. De arbeidsomstandigheden kunnen in de praktijk verslechteren. Stel dat de koper van de Beau Monde zich in Den Haag wil vestigen, dan zal dit voor een aantal medewerkers een forse verhoging van de reistijd betekenen en ook is niet denkbeeldig dat de promotiekansen bij een nieuwe eigenaar slechter zijn. Jammer, maar daar is dan weinig aan te doen. Wel kan de werknemer dan zelf besluiten de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden, waarbij ervan wordt uitgegaan (bijvoorbeeld voor de berekening van een ontslagvergoeding) dat de reden voor rekening van de werkgever komt.

Belangrijk is ook dat de werknemers goed moeten worden geïnformeerd over hun rechten bij verkoop. Een aantal jaren geleden dwong de Rabobank de medewerkers van de reisafdeling die zou worden verkocht tot een keuze tussen meegaan naar de nieuwe eigenaar met slechtere arbeidsvoorwaarden, of ontslag. De rechter kende de medewerkers die zich tot die keuze hadden laten verleiden een schadevergoeding toe. 

Hopelijk krijgen alle Sanoma-bladenmakers deze Kerst nog een verwenbijdrage. Als troost voor de donkere dagen.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.