— dinsdag 3 juni 2014, 09:08

Veroordeling om ‘opruiende teksten’

Een vrouw die onder schuilnaam Joke Kaviaar onder meer opriep om van Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) "archieven en computers te overgieten met benzine en door vuur te vernietigen" is door de rechtbank veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van 1 jaar. In andere stukken riep ze op "de fakkel van Rara over te nemen", verwijzend naar de actiegroep die in de jaren tachtig onder meer met brandstichting en vernielingen protesteerde tegen Nederlandse bedrijven die actief waren in Zuid-Afrika. De rechtbank erkende dat politieke uitingen bescherming genieten onder artikel 10 van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) maar dat twee van vier oproepen "buiten hetgeen toelaatbaar is in het publieke en politieke debat" vielen. De in beslag genomen computer en enkele opslagmedia worden teruggegeven. Vice Magazine sprak vorige week met Kaviaar over haar gevoelens na de veroordeling. Zie ook het vonnis op Rechtspraak.nl.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.