mgm nvj maart

— donderdag 11 februari 2016, 09:27 | 1 reactie, praat mee

‘Vermoedelijk geen opzettelijke misleiding nieuwslezer Williams’

‘Vermoedelijk geen opzettelijke misleiding nieuwslezer Williams’
Tannen Maury / EPA

Een in zijn eigen woorden 'foute herinnering' van een helikopterrit tijdens het begin van de Irak-oorlog kostte de geliefde Amerikaanse nieuwslezer Brian Williams vorig jaar zijn geloofwaardigheid. De nieuwslezer werd op non-actief gesteld en verloor zijn toppositie op de Amerikaanse televisie. De wetenschap komt hem nu te hulp: het menselijk brein voorzien van een valse herinnering is doodeenvoudig. Laatste wijziging: 11 februari 2016, 15:13

Onderzoekers stellen in de de New York Times dat geheugen enorm plooibaar is. Een herinnering is bovendien niet vast aanwijsbaar in het brein, maar een samenstelling van fragmenten en informatie. Wie met anderen praat over incidenten die op jouw ervaringen lijken, beïnvloedt die herinnering.

Het brein kan vervolgens een versie van de herinnering samenstellen met die andere elementen, die toch als je oprechte belevenis voelt. Williams stelde in 2003 tijdens een helikoptervlucht te zijn beschoten, maar veteranen die erbij waren noemden zijn verhaal een leugen: er had wel een beschieting plaatsgevonden, maar Williams arriveerde pas veel later.

Williams’ indertijd als slap verweer betitelde uitspraak dat hij niet expres loog, is daarmee iets geloofwaardiger geworden. Fox-journalist Bill O’Reilly werd kort na Williams ook beschuldigd van leugenachtig gedrag.

De New York Times haalt divers onderzoek aan waarbij vrij eenvoudig herinneringen bij mensen zijn geplant over ouders kwijt zijn in een groot winkelcentrum tot het redden van een kat. Zelfs woordkeus is een factor hoe een valse belevenis wordt herinnerd, ontdekten onderzoekers. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

NBC News Brian Williams

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Rob Huibers, 11 februari 2016, 16:22

Als je ook voorbeelden kan geven van mensen die hun rol in een gebeurtenis minder moedig en de gebeurtenis minder interessant en spannend maken, dan zou dit kunnen kloppen.In de praktijk gaat het er echter gewoonlijk om dat mensen hun eigen rol mooier maken dan hij was en is dit zogenaamd wetenschappelijke bewijs over valse herinneringen een kletspraatje: veel mensen liegen er gewoon op los over hun verleden. Het is net zoals met cv’s, ze worden op grote schaal vervalst. Beweren dat dat geen opzet is, lijkt me dan ook onzin.

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.