— vrijdag 28 december 2018, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Protesten na zelfverbranding Tunesische journalist

Protesten in Tunesië na zelfverbranding journalist. Foto: EPA / STR

In Tunesië zijn protesten ontstaan nadat een jonge journalist in het land zichzelf maandag in brand stad. Abderrazak Zorgui, verslaggever bij een lokaal tv-station in de stad Kasserine, zag de actie als een vorm van protest tegen de economische problemen in zijn land. Laatste wijziging: 28 december 2018, 12:26

“Jullie laten de werkenden aan hun lot over en helpen degenen die de zaken beheren”, zei de 34-jarige journalist in een video waarin hij ook aangeeft zelf door de economische malaise geen werk kan vinden. “Ik zal mijzelf in brand steken. En iedereen die mij wil stoppen; God sta hem bij.”

Zorgui zou moedeloos zijn geworden van de situatie die ontstaan is na de Arabische Lente in 2011. Ondanks hervormingen verbeterde er nauwelijks iets aan de hoge armoede en werkloosheid in Tunesië. “Er zijn mensen die arm zijn en worden genegeerd”, aldus Zorgui in zijn video. “Ze zien eruit alsof ze leven, maar ze zijn dood.”

Oproep tot protest
De journalist overleed na de zelfverbranding in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Met zijn actie riep Zorgui ook op tot protest. “De mensen hebben niks om hun maag mee te vullen. Ze gaan de straten op om te protesteren, maar de overheid noemt ons terroristen. Ze zeggen ons dat we moeten zwijgen.”

Zorgui’s oproep tot protest heeft in Tunesië tot onrust geleid. Aan het begin van de week gingen betogers de straat op om te demonstreren. Ze gooiden daarbij met stenen naar de politie. Op woensdag werden er 18 mensen opgepakt.

De zelfverbranding roept herinneringen op aan die van Mohammes Bouazizi, die zich eind 2010 in brand stak en daarmee de Arabische Lente ontketende. De eveneens Tunesische Bouazizi was, net als Zorgui, gefrustreerd over de armoede in zijn land. Ook maakte hij zich zorge over het gebrek aan werk en de corruptie onder de politie. Meer bij de NOS en de Volkskrant

Bekijk meer van

Tunesië Abderrazak Zorgui

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.