training eu starters

— woensdag 13 juli 2022, 10:30 | 2 reacties, praat mee

Verbazing over gratis fotografie Pride Amsterdam voor toegang tot platform

Augustus 2021: mensen dragen de iconische regenboogvlag tijdens de zogeheten Pride Walk in Amsterdam. | Sabine Joosten / HH / ANP

De organisatie achter Pride Amsterdam wil, met een beroep op solidariteit, gratis gebruik kunnen maken van foto's die fotografen maken van Pride Amsterdam. Dat evenement vindt dit jaar tussen 30 juli en 7 augustus plaats. Laatste wijziging: 13 juli 2022, 12:09

“Iedere nieuws fotograaf is welkom. Maar het is natuurlijk vreemd dat wij vervolgens honderden euro’s moeten gaan betalen als we een foto van jullie willen gebruiken. Waar is jullie solidariteit met een ANBI stichting als wij?”, schrijft de organisatie op Twitter, in antwoord op vragen van Milen van Boldrik van vakvereniging NVJ.

Freelance-fotograaf Daphne Channa Horn verbaasde zich vorige week over de eis tien gratis foto’s te leveren in ruil voor toegang tot het evenement. Het gaat daarbij om toegang tot een platform langs de gracht.

In de voorwaarden voor media schrijft de organisatie dat fotografen die geen foto’s willen ruilen of geen toegang willen tot het persvak op de gracht overal in de stad, langs de route en tussen het publiek hun werk kunnen doen. Er moet dan wel een algemene persaccreditatie zijn aangevraagd.

In een reactie stelt Pride Amsterdam-woordvoerder Martijn Albers dat de regeling rondom gratis foto’s voor toegang tot het platform al jaren zonder problemen functioneert. Er zijn volgens de organisatie ook fotografen die uit zichzelf beeldmateriaal gratis beschikbaar stellen.

Bekijk meer van

Amsterdam

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Gerlo Beernink, 13 juli 2022, 14:48

Beste martijn en andere crommunicatiemedewerkers. Ondanks alle goede bedoelingen verdraaien jullie de waarheid zoals het jullie het beste uitkomt. Maar daar heb jullie dan ook een opleiding voor gevolgd. Koop zelf een cameraatje en schiet wat perfecte plaatjes en laat ons ons werk doen. Werk en geen grabbelton vol plaatjes.

photopress, 13 juli 2022, 20:31

Beste Martijn!
Ik sluit me volledig aan bij Gerlo.
Fotografie en fotojournalistiek hebben een prijs.
Fotografen zijn vakmensen en die graag ook een leuke verdienste willen genereren om van te leven en om in hun apparatuur te investeren.
Als je dan toch zo nodig gratis foto’s wil hebben zou ik het advies willen geven als je zelf geen camera kan kopen er een te huren bij ja er zijn er zoveel die dit doen.
Je maakt niet alleen jullie organisatie te schande maar ook die hele organisatie achter Pride!!!
Ook ik ben tientallen keren gebeld maar ook uitgescholden en bedreigd door gebruikers die zonder mijn toestemming voor het plaatsen van mijn foto’s en op Facebook en andere internet activiteiten
Dus ook ik doe niets meer voor organisaties enz die accreditaties afgeven in ruil voor foto’s.
Helaas hebben jullie er nog steeds mee te maken maar dat wordt aangewakkerd en door amateurfotografen daar graag mee accoor gaan.
Tel daarbij nog de talloze amateur fotopersbureautjes bij die dan een gratis perskaart krijgen en de beroeps fotojournalist wordt hier voor buitenspel gezet dus niet intrappen ze kopen of huren maar zelf hun camera’s of schaffen deze pride gewoon af

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.