mgm nvj maart

— vrijdag 29 april 2011, 14:21 | 3 reacties, praat mee

Venlo wil lintjesregen dag geheim houden

Op last van burgemeester Hubert Bruls van Venlo mag Dagblad De Limburger pas morgen op Koninginnedag in de krant melden welke personen donderdagmiddag een lintje hebben gekregen in Venlo. Om klokslag twaalf uur vrijdagmiddag ontving de stadsredactie het persbericht met daarop de namen van alle dertien gedecoreerde personen. Maar donderdagmiddag werden al de eerste zes lintjes uitgereikt. De namen had chef Kitty Borghouts graag vrijdag willen meedelen aan de lezers in plaats van zaterdag. Laatste wijziging: 2 mei 2011, 11:12

“Het embargo moet gelden tot na de uitreiking, niet tot een dag later. Venlo begrijpt de embargoregeling niet. In de gemeente Bergen werden donderdag ook lintjes uitgereikt. Die hebben we vrijdag keurig in de krant staan”, aldus Borghouts.

De actie van Bruls vloeit voort uit een akkefietje met de krant een jaar geleden. Dagblad De Limburger legde het embargo toen naast zich neer. De krant berichtte de volgende dag met foto en interview over de gedecoreerde, een 80-jarige mevrouw die nog altijd les geeft in een peuterspeelzaal. Als het aan Bruls had gelegen, had het bericht pas een dag later in de krant gestaan, tussen alle andere gedecoreerden.

Borghouts: “Het hele dorp, inclusief fanfare liep uit. Bovendien was het lintje uitgereikt. Je kunt het als regionale krant niet maken om dat de volgende dag niet te melden.”

Woordvoerder Max Timp van Venlo zegt dat de embargoregeling sinds een aantal jaren bestaat. “De lintjes moeten op 29 april voor 12:00 uur zijn uitgereikt. Dat lukt niet op een vrijdagmorgen, reden waarom we er op donderdagmiddag alvast mee beginnen. Ik heb de krant er nooit over gehoord, tot vorig jaar dan.”

Borghouts: “Dat klopt. We hebben er nooit moeilijk over gedaan. Zo’n lintje is niet wereldschokkend. Normaal sturen we er ook geen journalist met fotograaf op af. De mevrouw van vorig jaar maakte alles anders. Als je erover nadenkt, is het een rare regel, waar we vanaf willen.”

Venlo houdt vooralsnog vast aan de embargoregeling, maar wil de kwestie tegelijkertijd intern nog eens bespreken, meldt Timp. Borghouts: “Ik ben benieuwd. De gemeente zou zich bij de NVJ laten informeren over de embargoregeling. Dat heeft Venlo echter nagelaten. Een reden te meer om burgemeester Bruls een brief te sturen.”

Bruls zegt dat de krant geen poot heeft om op te staan. “Vanuit Den Haag is de gemeenten opgelegd dat de lintjes pas op 29 april om 12.00 uur bekend mogen worden gemaakt. Punt. Ik ga die afspraak niet schenden. Wat Bergen doet, moet Bergen weten.”

De burgemeester zegt met de NVJ een gesprek te hebben gevoerd over de embargoregeling. Nieuwe inzichten leverde dat niet op. “Het embargo geldt sinds jaar en dag. Het moet niet zo zijn dat de krant wel de informatie onder voorwaarden accepteert en daarna toch publiceert. Dat is de schending van een afspraak. Dat vind ik zéér onzorgvuldig. Vandaar dat we gezegd hebben dat de krant dit jaar de informatie niet krijgt. En volgend jaar ook niet, als de redactie het embargo niet wenst te accepteren.

Bruls noemt de krant een slecht verliezer.  “Ik geloof niet dat Dagblad De Limburger één abonnee zal verliezen door een dag te wachten met het interview. Omroep Venlo zendt ook niet vroegtijdig beelden uit. De redactie loopt keurig met ons mee en maakt er achteraf een prachtig programma van.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Wijsneus, 29 april 2011, 20:16

Misschien zou De Limburger ook aan eigen nieuwsgaring kunnen doen?

Theo Dersjant, 30 april 2011, 22:10

Eens met @Wijsneus! Kan De Limburger de gemeente niet laten weten volgende jaar geen persbericht over de lintjes meer te willen ontvangen, waarmee het de handen vrij heeft uit eigen nieuwsgaring de lintjes te melden? Bovendien: een embargo moet altijd een afspraak zijn tussen twee partijen. Daar lijkt me hier geen sprake van. Dergelijke eenzijdige publicatieverboden dus gewoon negeren! Lees ook het recente onderzoek van De Vree!

pieter buss, 2 mei 2011, 13:21

Het kan niet zo zijn dat een gemeente de regie voert, zeker niet als op een dag al de eerste zes lintjes zijn uitgereikt. Wat is het probleem als De Limburger het embargo schendt? Schade zal minimaal zijn. Het nieuws van de lintjes lekt sowieso wel uit, zeker in een kleine gemeenschap als Venlo. Eigen nieuwsgaring is dan de oplossing, precies zoals Theo Dersjant meldt.

Benieuwd overigens hoe deze zaak nu is afgelopen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.