— donderdag 16 juni 2011, 17:11 | 0 reacties, praat mee

VARA verliest zaak rond Mladic-satire

De rechtbank Amsterdam heeft in kort geding bepaald dat een fotomontage van de komische rubriek LuckyTV, waarbij presentator Ron Boszhard stond afgebeeld als de Servische generaal Ratko Mladic, onrechtmatig is. De uiting is "onnodig grievend", aldus de voorzieningenrechter. In het begeleidende tekstje werd gesuggereerd dat Boszhard zelf om de verkleedpartij had gevraagd. Volgens de VARA is het duidelijk dat het om een satirisch stukje gaat. "Begrijp me niet verkeerd, ik vind oorlogsmisdaden heel erg. Ik zou zoiets nooit zelf doen, genocide bijvoorbeeld. Maar het leek me juist leuk omdat het zo contrasteert met mijn eigen karakter", aldus 'Boszhard' in het bewuste stukje.

De VARA onderstreept in de gevoerde verdediging dat contrast: “In onderhavig geval wordt een absurdistische link gelegd tussen generaal Mladic, bekend om zijn optreden tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië, en [eiser], een tv-presentator met een wat karakterloos image.”

De rechter veroordeelt de VARA nu tot het plaatsen van een rectificatie op de plek van LuckyTV in de komende VARAgids. Als dat niet gebeurt, zou wekelijks een dwangsom van 10.000 euro opgelegd kunnen worden tot een maximum van 50.000 euro. Een directe eis tot schadevergoeding van 25.000 euro is afgewezen. Verder moet de VARA de proceskosten betalen, bijna 1500 euro.

Een waarschuwing dat een veroordeling een verkillend effect op de vrijheid van meningsuiting zou hebben, verwierp de rechter. “Van een ongebreidelde vrijheid van meningsuiting kan immers ook een chilling effect uitgaan, zodanig dat personen zich in hun doen en laten niet meer vrij voelen te handelen”, aldus de rechter.

Uitspraak BQ8213

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.