word studentlid

— vrijdag 11 juli 2014, 12:16 | 3 reacties, praat mee

‘VARA domineert publieke omroep’

Het geluid van de VARA is zwaar oververtegenwoordigd in de publieke opinie. Dat stelt Mathieu Weggeman, lid van de Raad voor Cultuur, in De Volkskrant. Ook is er is sprake van een gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling. 'Daardoor loopt de publieke omroep het risico te verworden tot eenheidsworst', aldus Weggeman. De Raad voor Cultuur is het belangrijkste adviesorgaan voor de regering op het gebied van kunst en cultuur Weggeman: 'Bij de koffieautomaat wordt 's ochtends vooral gepraat over wat er in De Wereld Draait Door is besproken. Alleen PowNews vertegenwoordigde het afgelopen televisieseizoen een ander geluid.' Laatste wijziging: 11 juli 2014, 21:45

Met zijn mening onderschrijft hij de veelgehoorde kritiek dat de publieke omroep te links is. Bekend is ook, dat programmamakers van andere omroepen mopperen, dat via DWDD en P&W te veel reclame wordt gemaakt voor VARA-programma’s. Daardoor halen hun programma’s niet de gehoopte kijkcijfers.

Weggeman legt de schuld niet bij de VARA, maar bij de netmanagers en bestuurders van de publieke omroep. De VARA slaagt erin het eigen geluid goed te laten horen, maar andere omroepen stellen daar te weinig tegenover. De netmanagers moeten daarom een meer actieve rol nemen om tot een pluriforme programmering te komen. Daarbij mogen kijkcijfers niet leidend zijn. ‘Als iedereen zich laat leiden door kijkcijfers, wordt het eenheidsworst. Dan trek je naar RTL 4 toe.’

In een reactie laat de publieke omroep weten zich niet in de kritiek te herkennen. ‘De publieke omroep wordt door de meerderheid van de Nederlandse bevolking niet als links ervaren. Dat laten we regelmatig onderzoeken. Dat sommige programma’s beter scoren dan andere betekent niet dat we te links en te weinig vernieuwend zijn.’

Bekijk meer van

VARA-BNN VARA NPO Mathieu Weggeman

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Rob van der Hilst, 11 juli 2014, 21:50

Er valt ook zo naar te kijken: zeer succesvolle VARAprogs mogen dat eigenlijk niet zijn gelet op het gehele PO-tvaanbod. Daagt dat laatste te veel uit, blijkbaar.
En dus worden ‘grijs’, ‘het maaiveld’ etc als leidende beginselen her-opgepoetst. Welcome in Holland!

ger belmer, 12 juli 2014, 13:18

DWDD en P&W linkse programma’s noemen slaat nergens op. Wat is er tegenwoordig trouwens nog echt links of rechts? De PVV is qua allochtonen rechts en wat de zorg betreft links. De PvdA slaat in deze coalitie vaak moeiteloos rechtsaf. De Telegraaf huldigt nog wat rechtse standpunten, maar als het om ouderen en de zorg gaat is die krant behoorlijk links. PowNews is goed in kwetsen en pesten, meer stelt dat clubje niet voor.

herman, 12 juli 2014, 20:44

Wanneer de kwaliteit en de kwantiteit van de gasten bij DWDD en P&W gemeten zou worden, kan er sprake zijn van linkse programma’s. P&W daarentegen is weer vaak de spreekbuis van de politiek, of wordt daarvoor gebruikt c.q. laat zich daarvoor gebruiken. I.p.v. links-rechts omroep is er dan meer sprake van een ‘Staatsomroep’.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.