training eu starters

— maandag 23 juni 2014, 11:00

Tien jaar cel voor Rena Netjes

UPDATE De Nederlandse journaliste Rena Netjes is samen met tien Al-Jazeera-medewerkers in Egypte bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Dat meldt Al-Jazeera. Drie journalisten van Al-Jazeera, Mohamed Fahmy, Baher Mohamed and Peter Greste, is zeven jaar cel opgelegd. Ze zijn veroordeeld wegens de verspreiding van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. Netjes reageerde op Twitter dat ze de straf "schandalig" vindt. De journaliste verblijft in Nederland. De drie medewerkers van de Engelstalige tak van al-Jazeera die zijn veroordeeld tot zeven jaar cel, zitten al sinds december in de gevangenis. Laatste wijziging: 25 juni 2014, 10:33

Volgens minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft Netjes geen eerlijk proces gehad. `Nederland neemt deze zaak hoog op. Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega’s.’ De advocaten van mevrouw Netjes mochten haar tijdens het proces niet verdedigen, omdat zij zich niet in Egypte bevond. Ook is de rechter gedurende de inhoudelijke behandeling nooit op haar specifieke zaak ingegaan. `Aan de minimumvereisten voor een eerlijke rechtsgang is niet voldaan’, aldus minister Timmermans, die de gang van zaken strijdig met VN-verdragen noemt.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) spreekt van “een inktzwart vonnis”, zo zegt algemeen secretaris Thomas Bruning tegen NU.nl. “Dit laat zien dat elk idee van een Arabische Lente weg is in een land waar dit soort straffen over journalisten worden uitgesproken.” De NVJ zal de zaak blijven aankaarten bij Buitenlandse Zaken en ook via de Internationale Federatie van Journalisten aandacht blijven vragen voor de zaak. “Diplomatieke druk uitvoeren om te zorgen dat dit vonnis wordt herzien, is het enige wat we nu kunnen doen”, aldus Bruning.

Bekijk meer van

Rena Netjes Egypte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.