— woensdag 20 juli 2011, 13:31 | 0 reacties, praat mee

‘Cameron betreurt aannemen Coulson’

Het Britse parlement is bijeen voor een spoedzitting over het afluisterschandaal van tabloid News of the World. Premier David Cameron heeft zijn reis aan Zuid-Afrika en Nigeria vanwege het schandaal ingekort van vier naar twee dagen. Cameron staat voor het belangrijkste parlementaire debat van zijn premierschap, is de consensus. Parlementsleden willen meer details over de banden die mediamagnaat Murdoch met Cameron en andere politici onderhoudt. Cameron heeft aangegeven dat het onderzoek naar het hackschandaal wordt uitgebreid. Er komt ook een onderzoek naar het gedrag van individuen bij de politie, de media en de politiek. Foto: Hollandse Hoogte / Lucy Young

Cameron heeft kritiek te verduren gekregen vanwege de aanstelling van Andy Coulson als zijn woordvoerder. Coulson was oud-hoofdredacteur van News of the World en moest in januari van dit jaar opstappen na heropening van het onderzoek naar de afluisterpraktijken.

In zijn verklaring bij aanvang van het debat zei de premier dat hij Coulson niet zou hebben aangenomen als hij zou hebben geweten van het afluisterschandaal. “Achteraf gezien” is het mogelijk een verkeerde beslissing geweest en Cameron zal zijn “welgemeende verontschuldigingen” aanbieden als blijkt dat Coulson tegen hem heeft gelogen over zijn betrokkenheid bij het schandaal.

Labour-partijleider Ed Milliband vindt het aanbieden van excuses niet voldoende, als blijkt dat Coulson heeft gelogen. De premier is vijf keer eerder gewaarschuwd voor Coulson. Hij heeft er bewust voor gekozen om er niet naar te luisteren, aldus Milliband.

Later vandaag verschijnt Cameron voor de speciale commissie die de afluisterpraktijken onderzoekt.Dinsdag ondervroeg het Britse parlement al eigenaar van het mediaconcern News Corp. Rupert Murdoch en zijn zoon James Murdoch, Rebekah Brooks, directeur van News of the World en de opgestapte assistent-commissaris John Yates en politiebaas Paul Stephenson van Scotland Yard over hun rol in het afluisterschandaal.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.