— donderdag 3 april 2014, 12:01

EP stemt voor strengere netneutraliteit

Het Europees Parlement (EP) heeft donderdag voor een strengere definitie van netneutraliteit gestemd, dat meldt Tweakers. Het EP ging akkoord met het amendement van onder andere de ALDE-fractie, met daarin onder meer de VVD en D66, aangenomen. Het begrip netneutraliteit heeft een vrij strikte definitie gekregen en in de tekst is opgenomen dat providers 'geen onderscheid zullen maken tussen vergelijkbare diensten en applicaties'. Het originele voorstel van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) behelsde een zwakkere vorm waarbij een provider toegang tot een dienst niet mocht blokkeren, maar er wel extra geld voor mocht vragen voor een “verbeterde kwaliteit van dienstverlening”.

Het aangenomen voorstel van het Europees Parlement komt meer overeen met de netneutraliteit zoals die in Nederland geldt. Als het voorstel ongewijzigd was aangenomen, had Nederland zijn netneutraliteit mogelijk aan moeten passen. Janneke Slöetjes van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom: “Dit is in het bijzonder goed nieuws voor Nederlandse internetters, die hun open en neutrale internet kunnen behouden. De uiteindelijke tekst die is aangenomen blijft een compromis, maar met dit resultaat mogen we blij zijn”.  De Raad van Ministers van alle EU-landen moet nu nog instemmen.

Bekijk meer van

Europa

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.