persveilig seminar

— donderdag 30 september 2021, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Van Qatar naar Hilversum

© Sorin Furcoi / Al Jazeera

Een kop koffie met een oud-collega, anderhalf jaar geleden. Daar werd het zaadje gepland dat uiteindelijk leidde tot de nieuwe baan van David Poort. Na zo’n 12 jaar bij Al Jazeera, start Poort in januari als chef online bij RTL Nieuws. En voor die baan verhuist hij van Qatar terug naar Nederland. Laatste wijziging: 1 oktober 2021, 08:52

Grote noodzaak om op zoek te gaan naar een andere baan was er niet, vertelde Poort bij die koffie-afspraak aan RTL Nieuws-journalist Koen de Regt. De twee kenden elkaar nog van hun tijd bij BNR Nieuwsradio. Maar de wens om terug te keren naar Nederland was er wel, aldus Poort. “Als er een functie voorbij komt die bij me past en waarin ik kan toepassen wat ik bij Al Jazeera heb geleerd, dan sta ik daar voor open.”

En die functie, die kwam onlangs vrij. In juni werd bekend dat Dennis van Luling bij RTL Nieuws doorschuift naar de hoofdredactie. En dat RTL Nieuws derhalve op zoek was naar een nieuwe chef online. Poort: “Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”

Simpelweg tv-fragmenten knippen en online aanbieden werkt niet
Allereerst wil Poort bij RTL Nieuws de lijn gaan voortzetten die zijn voorganger Van Luling de afgelopen jaren inzette. En dat betekent: nog meer zoeken naar samenwerking tussen de televisie- en online-afdelingen van RTL Nieuws.

Al zal die manier van werken wel even wennen worden voor Poort. “Bij Al Jazeera zijn we de laatste jaren juist precies het tegenovergestelde gaan doen. Daar zijn televisie en online drie jaar geleden los van elkaar gaan werken. Online is daar niet meer afhankelijk van de nieuwsgaring van televisie”, aldus Poort, die in 2010 bij Al Jazeera in dienst ging en daar uiteindelijk doorgroeide tot managing editor van de Engelstalige online-tak. “Voor Al Jazeera werkte dat goed. Maar ik hoop dat er bij RTL Nieuws meer kruisbestuiving plaatsvindt.”

Hoewel die kruisbestuiving er zeker is en moet blijven, ziet Poort wel kansen voor de manier waarop RTL Nieuws online video aanbiedt. “Bij de social media desk van Al Jazeera heb ik gemerkt dat videofragmenten voor online heel anders zijn dan voor televisie. Simpelweg tv-fragmenten knippen en online aanbieden werkt niet. Wil je online video echt goed doen, dan heb je een videoredactie nodig die specifiek items maakt voor internet.”

Interessante verandering
Maar voordat Poort aan de slag gaat in Hilversum, zijn er nog wat laatste dingen die bij Al Jazeera moeten gebeuren. Een zwangerschapsverlof in het team dat Poort nu leidt, moet bijvoorbeeld nog worden opgevangen. Vandaar dat hij pas in januari begint. En zo’n verhuizing terug naar Nederland is ook nogal een project.

“Mijn kinderen zijn in Qatar geboren”, aldus Poort, die in 2007 naar het Midden-Oosten vertrok om te gaan werken als correspondent voor BNR Nieuwsradio en het Algemeen Dagblad. “Ze komen waarschijnlijk pas een paar maanden later met mijn vrouw naar Nederland, zodat ze daar nog hun schooljaar af kunnen maken. Dat zal even wennen zijn. Het wordt hoe dan ook een interessante verandering.”

Bekijk meer van

RTL Nieuws David Poort

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.