word studentlid

— maandag 4 maart 2024, 08:18 | 0 reacties, praat mee

Van presentator tot jongste medewerker: mediasector volgt vanaf maart cursus over respectvol samenwerken

Van presentator tot jongste medewerker: mediasector volgt vanaf maart cursus over respectvol samenwerken
NPO is een van de initiatiefnemers van het Mediapact Respectvol Samenwerken. Dit pact is bedoeld tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en vóór een sociaal veilige werkomgeving binnen de mediabranche. De andere initiatiefnemers van dit pact zijn RTL, Talpa Network, EMG, NEP en NCP. - © Marcel Antonisse/ANP

Een onlinecursus, oftwel e-learning over respectvol samenwerken is vanaf deze maand beschikbaar voor medewerkers van de bedrijven die zich hebben aangesloten bij het Mediapact Respectvol Samenwerken. De cursus moet bijdragen aan een 'gedeelde norm' als het gaat om respectvol gedrag, aldus een woordvoerder van het samenwerkingsverband. Het is de bedoeling dat alle medewerkers in de mediasector, ongeacht contractvorm, de cursus voor eind juni voltooien. Het gaat volgens het Mediapact om duizenden mensen. Laatste wijziging: 4 maart 2024, 09:19

De cursus bestaat uit verschillende situaties gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk en wordt door een diverse groep van onbekende acteurs nagespeeld. De scènes spelen zich af op locaties waar medewerkers in de mediasector zich dagelijks bevinden, zoals de regieruimte, de greenroom en op kantoor.

De situaties gaan onder meer over agressie en geweld, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er worden ook praktische tips gegeven over hoe te handelen als werknemer of leidinggevende. Voor leidinggevenden zijn er twee extra modules.

Hoe lang de e-learning duurt en welke navolging deze zal krijgen is niet bekend.

‘Maatschappelijk probleem’
De e-learning staat vanaf komende week op de website van het Mediapact. Ook mensen van buiten de sector die geïnteresseerd zijn, kunnen de cursus doen. “Grensoverschrijdend gedrag is een maatschappelijk probleem en speelt niet alleen in de media”, beklemtoont het Mediapact.

De e-learning is tot stand gekomen na gesprekken met vertrouwenspersonen van de aangesloten mediabedrijven van het Mediapact. Het gaat om RTL, Talpa Network, de NPO, facilitaire bedrijven EMG en NEP en De Nederlandse Content Producenten (NCP). Ook alle lokale omroepen doen mee.

Alle bedrijven hebben toegezegd dat al hun medewerkers de e-learning gaan doen, ook de hoogste leidinggevenden en alle prominente televisiepresentatoren. Alle zenders en producenten zijn zelf verantwoordelijk voor het uitrollen van de e-learning en het toezicht houden op het afronden van de modules. Het is de bedoeling dat het voltooien van de onlinecursus ook een standaard onderdeel wordt in het aannamebeleid.

Het Mediapact kwam tot stand na de misstanden achter de schermen van het programma The Voice of Holland. Sindsdien zijn er meer incidenten van grensoverschrijdend gedrag in de mediasector aan het licht gekomen, onder meer bij De Wereld Draait Door en op de redactie van NOS Sport. Na de zomer wordt de e-learning geëvalueerd.

Bekijk meer van

Mediapact

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.