website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

VAE: Australische in cel om Facebook-post

Lars Pasveer — Geplaatst in meningsuiting op dinsdag 14 juli 2015, 14:08

Patrick Baz / AFP

Patrick Baz / AFP

Nieuws

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) veroordelen de arrestatie van een Australische vrouw in de Verenigde Arabische Emiraten, enkel omdat ze een Facebook-post had gemaakt over een asociaal geparkeerde auto. Jodi Magi werd in juni opgepakt vanwege het “schrijven van ongepaste woorden over een individu op sociale netwerken”, aldus de aanklacht.

Magi zit nog steeds vast, aldus de Sydney Morning Herald - maar een deportatie op korte termijn ligt voor de hand.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben volgens Amnesty en HRW onterecht een relatief verlichte status, door de bekende steden Dubai en Abu Dhabi - met moderne bouwstijlen en toeristische aantrekkingskracht. Het tegendeel is waar, aldus de organisaties. Wetgeving rond internet is uitermate repressief en vrijheid van meningsuiting is beperkt. Amnesty noch Human Rights Watch mogen in de Verenigde Arabische Emiraten actief zijn.

De voorbeelden van repressie zijn legio: een Amerikaan zat eerder dit jaar maanden vast na een bijtend commentaar op Facebook over zijn werkgever. Een video op YouTube van een andere Amerikaan waarin hij de hiphop-cultuur in het land belachelijk maakte, leidde tot negen maanden cel. In Dubai werd een man gearresteerd die filmde hoe de politie een man in elkaar sloeg.

De Sydney Morning Herald wijst op een ander incident met drie zussen uit de Verenigde Arabische Emiraten die schreven over hun broer, een politieke gevangene. De zussen verdwenen drie maanden van de aardbodem.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.