training eu starters

— dinsdag 14 juli 2015, 14:08 | 0 reacties, praat mee

VAE: Australische in cel om Facebook-post

Patrick Baz / AFP

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) veroordelen de arrestatie van een Australische vrouw in de Verenigde Arabische Emiraten, enkel omdat ze een Facebook-post had gemaakt over een asociaal geparkeerde auto. Jodi Magi werd in juni opgepakt vanwege het "schrijven van ongepaste woorden over een individu op sociale netwerken", aldus de aanklacht. Magi zit nog steeds vast, aldus de Sydney Morning Herald - maar een deportatie op korte termijn ligt voor de hand. Laatste wijziging: 14 juli 2015, 14:09

De Verenigde Arabische Emiraten hebben volgens Amnesty en HRW onterecht een relatief verlichte status, door de bekende steden Dubai en Abu Dhabi - met moderne bouwstijlen en toeristische aantrekkingskracht. Het tegendeel is waar, aldus de organisaties. Wetgeving rond internet is uitermate repressief en vrijheid van meningsuiting is beperkt. Amnesty noch Human Rights Watch mogen in de Verenigde Arabische Emiraten actief zijn.

De voorbeelden van repressie zijn legio: een Amerikaan zat eerder dit jaar maanden vast na een bijtend commentaar op Facebook over zijn werkgever. Een video op YouTube van een andere Amerikaan waarin hij de hiphop-cultuur in het land belachelijk maakte, leidde tot negen maanden cel. In Dubai werd een man gearresteerd die filmde hoe de politie een man in elkaar sloeg.

De Sydney Morning Herald wijst op een ander incident met drie zussen uit de Verenigde Arabische Emiraten die schreven over hun broer, een politieke gevangene. De zussen verdwenen drie maanden van de aardbodem.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.