— vrijdag 16 mei 2008, 13:37 | 7 reacties, praat mee

OM onderzoekt controversiële cartoonist

UPDATE Het is 'geen gebruikelijke procedure' om journalisten of tekenaars in hechtenis te nemen omdat ze verdacht worden van discriminatie en haatzaaien, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het OM in Amsterdam had een cartoonist, die onder het pseudoniem 'Gregorius Nekschot' publiceert, door de politie laten aanhouden. De woning van de tekenaar is doorzocht, waarbij volgens het OM 'mogelijk belastend materiaal' in beslag is genomen. Op de huiszoeking, afgelopen woensdag, volgde een verhoor. Daarna is de cartoonist vrijgelaten. De actie tegen de cartoonist volgt op een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. De reden voor de huiszoeking, aldus de woordvoerder van het OM, was dat de identiteit van de tekenaar niet bekend was en er 'aanknopingspunten' waren om het pand in verband te brengen met de cartoons in kwestie. De controversiële ‘Nekschot’-cartoons staan vooral op internet. Of het daadwerkelijk tot vervolging komt, staat overigens niet vast. 'We zijn geen moraalridders', verduidelijkt het OM nog. 'We kijken alleen naar wat in de wet staat.' Beroepsvereniging NVJ heeft bij het OM haar zorg overgebracht over het harde optreden van justitie. 'Dit is een slecht signaal naar cartoonisten. Het lijkt ons goed dat de rechter zich eerst over deze kwestie uitspreekt', aldus Thomas Bruning van de NVJ. De Tweede Kamer wil opheldering van minister Hirsch Ballin van Justitie. Meer bij De Journalist

Bekijk meer van

Praat mee

7 reacties

Taco Slagter, 17 mei 2008, 01:49

Verbijsterd las ik de eerste reactie van de NVJ in zake de cartoonistenkwestie.
Ik had een veel scherper reactie verwacht van Thomas Bruning. Hoe zo ‘haar zorg’ overgebracht over het harde optreden van politie en OM? Wat een nietszeggend statement! Tale ‘Balkenendes’, heer Bruning. Dat ben ik niet van u gewend.
Het is een schande dat het OM als grootinquisiteur met tien volgzame dienders de woning van de cartoonist binnenvalt met het oogmerk tot persbreidel. De NVJ had de vileine praatjes van het OM meteen moeten pareren. Natuurlijk gaat het NIET om sterke vermoedens van haat zaaien en discriminatie, zoals de magistraten beweren, maar om een heimelijke ministeriele aanwijzing van de minister van justitie Hirsch Ballin aan Super-PG Harm Brouwer deze zaak met voorrang op te pakken. Want welke zindelijke officier van justitie - met werkelijk ter zake doende strafdossiers ter hoogte van een wolkenkrabber op zijn bureau -  zou met zoveel machtsvertoon inzetten op een dergelijke non-casus. En dan nog in een zaak waarover een omstreden Iman - die qualitate qua van zijn religie MOET discrimineren en haat zaaien - nota bene drie jaar geleden aangifte deed.
De NVJ, in casu Thomas Bruning, behoort met kracht en onverbloemd (ik word weer kwaad van die lulwoorden ‘met zorg’) het optreden van de OM te veroordelen. Het is toch van de zotte dat Kamerleden in de meest krachtige bewoordingen van de minister van justitie opheldering eisen (getuige VVD- en oppositieleider Mark Rutte in Nova van vrijdagavond) en dat onze verdediger van het vrije woord en cartoons, de secretaris van de NVJ, niet verder komt dan ‘zijn zorg’ over deze afschuwelijke kwestie.
Daar komt nog bij dat de cartoonist moet vrezen voor zijn leven nu zijn ware identiteit bekend is en er (wellicht loslippige) agenten zijn die weten waar hij woont. Nederland wemelt van de Mohammed B’s. Leden van de NVJ en alle niet-georganiseerde journalisten moeten van Bruning en de NVJ eisen dat hij onverwijld de minister van justitie verantwoordelijk stelt indien de cartoonist in kwestie ook maar een haar wordt gekrenkt.
Verder zal de NVJ alles in het werk moeten stellen om deze schending van de persvrijheid en de artistieke vrijheid onder de aandacht van het publiek en de politiek te brengen. Bovendien is er veel meer aan de hand. Hirsch Ballin (CDA) is als de fundamentalistische ‘iman’ van het christendom, bezig een ethisch, religieus reveil te bewerkstelligen. In dit islamitisch-fahig kabinet met nota bene de PvdA, probeert hij een repressievieve wet in zake godslastering er door te krijgen. God, Allah en Jaweh kunnen op zijn bescherming rekenen. Wie dat ook moge zijn.
Maar de kruistocht van Hirsch Ballin tegen de vermeende blasfemisten heeft niet alleen gevolgen voor de vrije journalistiek, maar ook voor cabaretiers en andere criticasters van de samenleving. Wanneer godsdiensten en degenen die ze in stand houden, hun (waan)beelden en nooit aangetoonde beweringen en stellingnamen niet meer op hilarische, scherpe wijze aan de kaak gesteld mogen worden, dan kunnen Youp, De Jonge en Teeuwissen alleen nog met een bakkes vol meel hun grappen daarover over het voetlicht brengen.
Daarom, Thomas Bruning, moet het je niet een zorg zijn, maar een oorlogsverklaring aan het vrije woord en de cartoon.

TAco Slagter, 17 mei 2008, 02:17

De laaste regel van mijn reactie hierboven moet als volgt worden gelezen:
‘Daarom, Thomas Bruning, moet het je niet een zorg zijn, maar een oorlosverklaring aan de revisionisten van het vrije woord en de cartoon

Miriam, 17 mei 2008, 09:42

Ik maak wil mijn zorg overbrengen over de zwakke reactie van de NVJ.

Marijke, 17 mei 2008, 14:37

Slappe reactie van de NVJ. Ik ben lid en verwacht dat de NVJ zelf nog onderzoek doet naar het verloop van de aanhouding en de opstelling van politie en OM.

Jaap Stalenburg, 17 mei 2008, 20:47

Volgens mij worstelt de NVJ ook een beetje met de vrijheid van meninguiting want kritische reacties van mij en Jos van Noord zijn ineens verdwenen. Vandaar maar opnieuw. Ik verwacht geen wollige bezorgdheid van Bruning maar een oproep voor een mars met NVJ-leden naar het Binnenhof om duidelijk te maken dat Hirsch Balin niet moet tornen aan de vrijheid van journalisten. Taco Slagter zet het goed en scherp neer. Ik verwacht dan geen slappe mainstream-reactie maar een ferme uithaal en ook zeker geen censuur op de eigen site.

Jan, 17 mei 2008, 20:48

De enige cartoon die volgens mij strafbaar is, voorzover ik nu weet, is de cartoon met een beul die Van de Ven zijn ogen doorsteekt en zegt: ‘van nu af alleen nog positieve fatwa’s (uitspraken)’. Die vermeende ‘cartoon’ is mijns inziens over de grens, omdat het strafbaar is om aan te zetten tot geweld. De kijker ziet een de beul die de ogen van een Van de Ven doorsteekt, vanwege zijn mening. Dat is aanzetten tot geweld. Voorzover ik nu heb gelezen zit deze ‘cartoon’ niet bij de acht waarvan het OM denkt dat ze strafbaar zijn. Ik zie in de andere cartoons alleen maar bespreking van feiten en gebeurtenissen. Op een harde, nare manier, maar niet met de opzet te beledigen of als oproep tot geweld. De cartoon waarin Van de Ven’s ogen worden doorstoken is méér dan vanuit een visie besprekend, hij roept ook op tot een bepaald geweld tegen een persoon vanwege zijn mening. Overigens vind ik een inval met tien personen, inbeslagname van computer en mobiele telefoon, anderhalve dag vasthouden en verhoren, overtrokken. Het zou mij niet verbazen als de cartoon waarin Balkenende naakt een zweep hanteert die Joustra heet de werkelijke aanleiding is tot de actie van het OM, maar ook die cartoon is (hoe onaangenaam ook - Balkenende en Joustra kunnen zich gekwetst voelen) niet anders dan een visie op een gebeurtenis.

thomas bruning, NVJ, 19 mei 2008, 13:42

@Taco: de arrestatie van Nekschot is ons meer dan een zorg. Omdat wij snel waren met onze eerste reactie, waren er nog weinig details bekend. Eerst wilden we dus zelf opheldering vragen bij het OM over de details van de arrestatie alvorens verder te gaan dan serieuze zorgen uiten voor de cartoonist en de effecten t.o.v. collega;‘s.

Justitie kwam vervolgens niet met een geruststellende verklaring, waarna we onze aanvankelijk geuite zorg inderdaad via een persvberklaring hadden moeten aanscherpen tot ernstige afkeuring. In o.a. een radio-interview bij BNR heb ik dat ook gedaan, vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur op zender, maar ook op Villamedia of via een aanvullend persbericht had dat niet misstaan. Na overleg met de advocaat van Nekschot zullen wij bekijken op welke wijze de NVJ de cartoonist in zijn bezwaren tegen de arrestatievorm en inbeslagname kunnen steunen. Het mag duidelijk zijn dat de NVJ deze handelwijze sterk afkeurt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.