website over journalistiek

Saudische journalist vast om tweets

Lars Pasveer — Geplaatst in meningsuiting op maandag 13 februari 2012, 09:37

Nieuws

Hamza Kashgari, een 23-jarige Saudische journalist die Saudi-Arabië was ontvlucht na bedreigingen, is in Maleisië gearresteerd en zal worden uitgeleverd. Kashgari schreef recent enkele Twitter-berichten, weinig meer dan een imaginair kritisch ‘gesprek’ met de profeet Mohammed.

De inmiddels gewiste berichten zouden volgens sommigen in Saudi-Arabië godslasterlijk zijn. Er kwamen tienduizenden klachten en de roep om Kashgari te arresteren groeide. De journalist vluchtte naar het buitenland, waar hij na tussenkomst van Interpol in Maleisië werd vastgezet. Kashari zou op weg zijn geweest naar Nieuw-Zeeland om daar asiel aan te vragen. Hij kan in principe ter dood veroordeeld worden voor ‘belediging van de profeet’.

De rol van Interpol, die volgens de eigen grondregels eigenlijk niet ingrijpt in religieuze conflicten, heeft de nodige verbazing gewekt. Interpol ontkent dat hun opsporingssysteem door Saudi-Arabië is gebruikt. Minister Rosenthal zegt verontrust te over het lot van Khasgari.

Volgens Rosenthal zou via een Europese delegatie zijn geprobeerd uitlevering te voorkomen. Tevens heeft Nederland in EU-verband opgeroepen om protest aan te tekenen bij de Saudische autoriteiten. “De Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer, die zich momenteel in Saudi-Arabië bevindt, zal deze kwestie bij de Saudische autoriteiten aan de orde stellen”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.