— woensdag 5 juli 2023, 14:08 | 0 reacties, praat mee

‘Uitrol van Threads in EU uitgesteld door privacybezwaren’

© Davide Bonaldo/Sipa USA

Threads, een nieuwe dienst van Meta die de concurrentie wil aangaan met Twitter, is voorlopig nog niet in de Europese Unie beschikbaar. Vooralsnog zal de dienst alleen in de VS en het Verenigd Koninkrijk te gebruiken zijn. Laatste wijziging: 5 juli 2023, 14:25

The Guardian meldt dat voornamelijk Europese dataprivacywetgeving de uitrol tegenhoudt. Volgens verschillende bronnen bij Meta - het moederbedrijf van onder andere Facebook en WhatsApp - is er nog onduidelijkheid hoe de app omgaat met de persoonlijke gegevens van gebruikers.

Het pijnpunt zit ‘m volgens bronnen voornamelijk in de Europese Digital Markets Act, die het verbiedt dat data van gebruikers op verschillende platformen van één bedrijf gebruikt worden. Moederbedrijf Meta heeft naar verluidt opheldering aan de Europese Commissie gevraagd over de vraag hoe de app wel aan de Europese privacystandaarden kan voldoen. De Europese privacywetgeving is een stuk strenger dan die in de VS en in het Verenigd Koninkrijk.

Waarschijnlijk zal Threads op donderdagochtend in de VS en in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn voor het grote publiek. Twitter zelf gebruikt ook data van haar gebruikers, maar de wijze waarop is wel in lijn met EU-wetgeving.

In een tweet wees Jack Dorsey, een van de oprichters van Twitter, erop dat Threads een hele hoop aan data van haar gebruikers gebruikt, waaronder de locatie, contactpersonen, zoekgeschiedenis, data op de telefoon zelf en nog veel meer.

Meta ligt in Europa al langer onder vuur door de wijze waarop zij data verzamelt en bewaart van Europese gebruikers. De Europese Commissie hamderde erop dat data van Europese gebruikers niet in de VS mag worden opgeslagen en het Europese Hof van Justitie eistte deze week dat gebruikers nadrukkelijk toestemming moeten geven voordat Meta ‘gepersonaliseerde advertenties’ mag voorschotelen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.