Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 14 januari 2011, 09:16 | 3 reacties, praat mee

Uitgevers boos op Apple iPad-beleid

Krantenuitgevers zouden vanaf 1 april hun iPad abonnement verplicht via de iTunes App Store moeten gaan verkopen, mogelijk tegen commissie. Dat zou betekenen dat uitgevers niet langer een abonnementsvorm mogen aanbieden waarbij de krant ook op iPad te lezen is. Tot onvrede van de krantenuitgevers. "Ons model komt op de helling te staan", zegt Gert Ysebaert van uitgeverij Corelio. NRC werd van deze nieuwe regels op de hoogte gesteld via e-mail. "We zijn verrast door de toon en de inhoud van de mail van Apple', zegt algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch. "We gaan hierover volgende week ons standpunt bepalen, liefst met alle Belgische en Nederlandse uitgevers samen." Tot de tijd dat de uitgevers zich aan de nieuwe regels conformeren accepteert Apple geen updates van applicaties, meldt uitgever Roularta. Ysebaert vreest dat nog andere uitgevers gedwongen zullen worden de abonnementen op hun iPad-publicaties via iTunes te laten verlopen. "Op die manier verliest de krant de directe relatie met haar klanten," zegt Ysebaert."Want wij mogen van Apple niet weten wie onze publicaties koopt via iTunes. Apple verandert de regels terwijl het spel bezig is." Meer bij De Standaard / De Tijd / NRC

Bekijk meer van

Praat mee

3 reacties

Robert Goddyn, 14 januari 2011, 09:24

Is weer eens niet waar gewoon in App Store > Gratis Apps kan een ieder downloaden.

JJ Heij, 14 januari 2011, 10:58

Ja, dat zat er wel een beetje aan te komen natuurlijk. Als alle uitgevers blind achter de iPad-hype aan rennen en hun kranten aanbieden via 1 platform, dat daar niet eens bij uitstek geschikt voor is, dan denkt de aanbieder van dat platform op een gegeven moment: hhmm, daar moet wat geld uit te halen zijn.

Als die Nederlandse en Belgische uitgevers om de tafel gaan, zouden ze beter kunnen praten over hoe ze de consument een gezamenlijk betaalsysteem aan kunnen bieden voor apps waarmee je om de App Store heen kunt. De Pers komt met alle plezier uitleggen hoe je die kunt maken en wat er allemaal wel en niet kan met HTML5 en zo :-)

Vincent Verweij, 15 januari 2011, 17:18

“Apple verandert de regels terwijl het spel bezig is”, zegt Gert Ysebaert.

Klopt niet. De regels zijn altijd zo geweest, vanaf de eerste dag dat de App Store open ging, ruim twee jaar geleden. Staat ook duidelijk in alle overeenkomsten die je met Apple aan gaat.

# 11.1 Apps that unlock or enable additional features or functionality with mechanisms other than the App Store will be rejected
# 11.2 Apps utilizing a system other than the In App Purchase API (IAP) to purchase content, functionality, or services in an app will be rejected

Als uitgevers dachten ermee weg te komen, was dat naief. Als ze het over het hoofd hebben gezien, onprofessioneel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.