website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Twitterverbod voor Telegraafjournalist Bart Mos

Dolf Rogmans — Geplaatst in dagblad op vrijdag 13 januari 2017, 22:09

Nieuws

Telegraafjournalist Bart Mos mag twee maanden niet twitteren. Ook heeft hij een officiële waarschuwing gekregen. Reden is een tweet van Mos over de golden shower van Donald Trump, die als grap bedoeld was, maar met name in de Verenigde Staten verkeerd werd uitgelegd. De tweet is verwijderd en Mos heeft via twitter excuses aangeboden.

De tweet op 12 januari luidde ‘BREKEND Wij spraken met een getuige over Trumps Golden Shower. Morgen. @Telegraaf @MrNedjerov.

Het berichtje ging feitelijk over een reportage in De Telegraaf over een ooit in Friesland verbouwde boot van Trump met een gouden douche, maar de grap werd in Amerika door een paar journalisten niet begrepen. Die lazen dat de Telegraaf een getuige had gesproken over de plasseks (’golden shower’) die de aanstaande president zou hebben gehad in een Russisch hotel. Een verhaal waar nog geen concrete bronnen voor zijn en wat Trump ontkent.

‘De reputatie van De Telegraaf stond op het spel. De indruk zou gewekt kunnen worden dat De Telegraaf nepnieuws verspreidt. Het bericht ging viral en werd al opgepikt door The Washington Post. Daar ben ik tegen opgetreden. Ik heb tegen Bart gezegd dat ik niet anders kan’, zegt hoofdredacteur Paul Jansen.

De website Quotenet meldt dat ook interne kritiek van Mos op de Telegraaf-kop met het woord asielplaag erin een rol heeft gespeeld bij het geven van de waarschuwing en het twitterverbod. Jansen ontkent dat ten stelligste. Hij wil ook niet in gaan op hoe de discussie over die kop op de redactie dan wel is verlopen.

Bart Mos wil niet ingaan op de zaak.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.