banner festival 23

— woensdag 16 juni 2021, 15:28 | 0 reacties, praat mee

Twee derde van Kamervragen gebaseerd op mediaberichtgeving

Tweede Kamerleden maken gretig gebruik van informatie die door media aan het licht is gebracht. Bij tweederde van de Kamervragen van dit jaar was een bericht of uitzending in de media de aanleiding. Dat blijkt uit een analyse van alle 1.183 schriftelijke Kamervragen die zijn gesteld tussen 1 januari en 20 mei dit jaar. Laatste wijziging: 16 juni 2021, 15:42

Eerder onderzoek liet een vergelijkbaar beeld zien. In 2011 kwam nog driekwart van de Kamervragen voort uit mediaberichtgeving.

Volgens het recente telwerk is de invloed van landelijke media op Kamervragen het grootst. Kamerleden stellen drie keer vaker een vraag op basis van een tv-uitzending of een artikel in een landelijke krant dan op basis van een regionaal medium.

In schril contrast staat de invloed van de inhoudelijke experts. Slechts 28 keer (of in 2 procent van alle gevallen) was een academische publicatie, een onderzoeksrapport of een advies van instanties als het RIVM of de Ombudsman reden om een bewindspersoon om tekst en uitleg te vragen.

Volgens experts is het vragenrecht deels bedoeld voor incidenten, en het zijn media die hierover berichten. Daarnaast zou er volgens verschillende Kamerleden geen tijd zijn om als partij eigen onderzoek naar een onderwerp te doen. In dat geval helpt het dat journalisten onderzoek doen.

Onduidelijk is of de Kamervragen en de antwoorden tot daadwerkelijke verandering leiden.

Tien jaar geleden werd tevens geconcludeerd dat de meeste Kamervragen nooit tot media-aandacht leiden en dat politici over wie veel wordt geschreven niet voor komen in de lijst van Kamerleden die het meeste vragen stellen.

Kamerleden lijken dus sterk de nieuwsagenda te volgen, terwijl de journalistiek zich minder laat leiden door de vragen die in de Tweede Kamer gesteld worden.

Meer bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.