— woensdag 13 juli 2016, 10:20 | 0 reacties, praat mee

TV-kijker wil zenders kunnen kiezen

Nederlandse kijkers willen zelf hun televisiepakket kunnen samenstellen. Maar dan moet de prijs hetzelfde blijven of omlaag. Dat staat in de Mediamonitor van het Commissariaat voor de Media, die op verzoek van staatssecretaris Sander Dekker is gemaakt. Dekker wilde weten of er interesse is in een zogenaamd à la carte menu voor televisiezenders, waarbij de kijker zelf kan bepalen welke zenders hij ontvangt.

In Nederland bestaat de wettelijke verplichting om een standaard televisiepakket van 30 zenders aan te bieden. Enkele vormen van een à la carte menu zijn toegestaan, zolang de pakketaanbieders zich houden aan de doorgifteverplichting van het standaard pakket. Van deze mogelijkheden hebben de bestaande pakketaanbieders nog nauwelijks gebruik gemaakt, aldus het Commissariaat.

De kijker blijkt daar ook niet een schreeuwende behoefte aan te hebben. Weliswaar wil 63 procent best zelf kiezen, maar zijn mensen ook weer erg tevreden (7,5) over het huidige aanbod. Jonge kijkers willen vaker kiezen dan oudere kijkers. En slechts 3,9 procent wil kunnen kiezen als de prijs daardoor omhoog gaat.

Mocht het pakket volledig vrij gekozen kunnen worden, dan komen de meeste mensen uit op 25 zenders, die doorgaans aardig aansluiten bij de huidige 30 verplichte kanalen. Meer bij het Commissariaat

Bekijk meer van

Commissariaat voor de Media

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.