— donderdag 22 augustus 2019, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Turkije pakt zeven journalisten in week van massa-arrestaties

De Turkse politie gebruikte op 20 augustus plastic kogels om demonstranten in Mardin te verspreiden | Erdem Sahin / EPA

Turkije heeft bij massa-arrestaties deze week zeven journalisten opgepakt. Op maandag werd hoofdredacteur Ziyan Karahan van het Koerdische persbureau Mezopotamya News opgepakt, op dinsdag gevolgd door journaliste Aysegül Tözeren.

Op dezelfde dag werden nog vier anderen aangehouden, die verslag deden van demonstraties in de stad Mardin. Daar werd geprotesteerd tegen de gedwongen vervanging van Koerdische burgemeesters van de steden Diyarbakir, Van en Mardin . De burgemeesters werden vervangen door gouverneurs van Erdogans partij AKP.

Karahan zou zijn meegedeeld dat de aanhouding samenhangt met haar journalistieke activiteiten. Alle zeven zitten op het moment van schrijven nog vast.

Volgens persvrijheidsorganisatie CPJ zijn de massale arrestaties het bewijs dat president Erdogan niet van ophouden weet, waar het vastzetten van tegenstanders betreft. CPJ-topman Carlos Martinez de la Serna wijst op de wereldwijde ranglijsten rond gevangen journalisten, waar Turkije koploper is.

De autoriteiten lieten op 20 augustus een journalist van persbureau Mezopotamya gaan, die op 16 augustus was vastgezet. Hem wordt lidmaatschap van een verboden organisatie verweten. Tözeren zit in isolement en heeft in ieder geval tot gisteren geen juridische bijstand gehad, aldus CPJ.

Bekijk meer van

Turkije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.