— dinsdag 7 juni 2016, 08:43 | 1 reactie, praat mee

Buzzfeed weigert advertenties Trump

© Josh Edelson / AFP

Volgens Politico slaat Buzzfeed 1,3 miljoen dollar af door de advertentiedeal met de Republikeinse Partij te weigeren. De populaire site wil geen reclame maken voor de Donald Trump, de gedoodverfde presidentskandidaat voor de Republikeinen. Laatste wijziging: 7 juni 2016, 08:52

In een e-mail aan het personeel schrijft de directie dat de campagne van Trump in strijd is met de vrijheid van Buzzfeed-werknemers in Amerika en in de rest van de wereld. Zo zou zijn verbod voor moslims om naar Amerika te reizen het werken voor sommige medewerkers van Buzzfeed zelfs onmogelijk maken. Ook zijn dreigementen om de vrije pers aan banden te leggen zijn Buzzfeed in het verkeerde keelgat geschoten.

De directie schrijft verder dat het een zakelijke beslissing is en geen journalistiek besluit. Er moeten soms uitzonderingen gemaakt worden. “We plaatsen geen advertenties voor sigaretten omdat die een gevaar zijn voor de gezondheid, en om dezelfde reden accepteren we geen advertenties van Trump.”

Volgens de Republikeinse Partij steekt de kwestie heel anders in elkaar. “We hebben advertentieruimte gereserveerd op veel platforms, maar we zijn nooit van plan geweest om Buzzfeed te gebruiken.”

Andere sites hebben overigens ook een standpunt ingenomen tegen Trump. Zo voegt bijvoorbeeld de Huffington Post bij ieder artikel over Trump een voetnoot toe dat Trump onder meer een leugenaar, xenofoob, racist en vrouwenhater is.

Poynter noemt het besluit van Buzzfeed opvallend, omdat de site opkomt voor de eigen werknemers en niet het publiek. In het verleden zijn wel eens advertenties geweigerd omdat het publiek mogelijk zou protesteren. Zo weigeren dagbladen standaard advertenties van mensen die de Holocaust ontkennen. 

Poynter vraagt zich verder af of het wel een slimme zet is van Buzzfeed, want de site zou moeite hebben de financiële prognoses van dit jaar te halen. Meer bij Buzzfeed / Politico / Poynter


Bekijk meer van

Donald Trump Buzzfeed

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Bob Goulooze, 7 juni 2016, 14:07

Het is gemakkelijk een aanbod af te slaan dat niet geoffreerd is.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.