banner festival 23

— woensdag 9 maart 2011, 13:12 | 2 reacties, praat mee

Tromp: ‘opzetje rond Uitgesproken’

In het middagprogramma NCRV Lunch! heeft Jan Tromp, presentator bij Uitgesproken VARA, het vermoeden uitgesproken dat van een opgezet plan sprake is om de Uitgesproken-actualiteitenserie om zeep te brengen. Het bestuur van de publieke omroep (NPO) en EO zouden beide van het programma af willen. Gisteren kondigde de EO aan dat het na het lopende seizoen met 'Uitgesproken EO' stopt. Tromp sprak in Lunch! van een achterbakse actie, die getuigt van hoogmoed: "Ze hebben ons voor een fait accompli gesteld. Het normale collegiale overleg hebben ze niet gevolgd en dat voedt het vermoeden dat er sprake is van een opzetje. En de hoogmoed zit natuurlijk in het feit dat ze zichzelf uitroepen als kwaliteitsjournalisten en daarmee WNL en ons opzij schuiven als tweederangs." Een woordvoerder van de NPO reageert: "We doen het hele verhaal van Jan Tromp met een woord af. Dat woord heeft vijf letters: klets." Laatste wijziging: 10 maart 2011, 12:37

Lunch!-presentator Frank du Mosch confronteerde Tromp met het gerucht dat de VARA ook al enige tijd overwoog met Uitgesproken te stoppen. Tromp ontkende die plannen maar erkende dat “Uitgesproken, in welke variant dan ook, nog niet het succes is dat het zichzelf beloofd heeft te worden.” Hij hekelt verder dat ‘Hilversumse superbureaucraat’ Gerard Timmer, na het opstappen van de EO, in De Wereld Draait Door stelde dat het hele concept maar moest eindigen.

“Zo zijn we niet getrouwd”, aldus Tromp, die bijval kreeg van Uitgesproken WNL-presentator Joost Eerdmans. Waar drie mensen zaken doen, kunnen achterblijvers prima verder, als er een opstapt. Volgens Tromp heeft Timmer nooit iets in het plan voor Uitgesproken gezien, dat “vooral afkomstig is uit de koker van NPO-voorzitter Henk Hagoort.” Tromp vermoedt een intern conflict binnen NPO over de te varen koers met betrekking tot actualiteiten.

Volgende week dinsdag gaan de omroepen praten over de nieuwe invulling. Het interview tussen Frank du Mosch, Jan Tromp (VARA) en Joost Eerdmans (WNL) is te beluisteren op de NRCV Lunch!-website.

Bekijk meer van

NPO actualiteiten

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Theo van den Bergh, 9 maart 2011, 23:26

Dit gaat toch werkelijk nergens meer over. Wie heeft die rare constructie overigens bedacht? Als je drie totaal van elkaar verschillende omroepen hetzelfde programma laat maken, dan krijg je toch drie totaal verschillende programma’s? Dan bouw je de verwarring toch in. Verwacht je Eermans, komt Tromp opdraven. Dat kun je de mensen niet aandoen. Of wil Tromp zeggen dat Timmer bezig is de VARA het publieke bestel uit te werken? Vreemd bovendien dat Tromp en Eerdmans zelf de vuile was van de publieke omroep buiten hangen. Daar maken VARA en WNL toch ook deel van uit? Of gaat de VARA commercieel, omdat ze niet met die vreselijke Timmer door één deur kunnen? Het zijn roerige tijden, niet alleen in Libië, maar ook in Hilversum.

Olivier, 10 maart 2011, 09:15

We hadden volgens critici drie keer de Volkskrant. Nu hebben we gewoon drie keer hele slechte televisie. Want Netwerk was een oase van journalistieke kwaliteit vergeleken met de ellende die Uitgesproken is. Per saldo is de kijker echt alleen maar minder geworden van deze operatie. Alleen Brandpunt is een echte aanwinst, maar dat had ook in plaats van Reporter kunnen komen en naast Netwerk kunnen bestaan. Het is eeuwig zonde wat is weggegooid voor profilering die niet eens profilering is. Want is Ochtendspits nou zo’n rechts geluid?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.