mgm nvj maart

Bijeenkomst

Transfobie in de journalistiek

6 december 2022, 20:00
Pakhuis de Zwijger - Amsterdam Laatste wijziging: 21 november 2022, 10:25

Transgender zijn een ‘modetrend’ noemen, interviews met personen die het bestaan van trans identiteiten afwijzen, columns met ongeïnformeerde en haatzaaiende meningen: op een hoop verschillende manieren krijgt anti-trans-retoriek in veel media een plaats. En die transfobe sentimenten zien we ook terug in de maatschappij: jaarlijks wordt 43% van de Nederlandse trans personen slachtoffer van geweld, de transgender zorg in Nederland is nog altijd overbelast en ontoereikend, en de nieuwe Transgenderwet, die trans personen iets meer zelfbeschikkingsrecht zou bieden, moest (op basis van onfeitelijke en transfobe argumenten door een groot aantal partijen) flink worden ingeperkt om aangenomen te worden door de Tweede Kamer.

De impact van woorden reikt tot ver buiten de pagina; vooral als zij komen van bronnen met autoriteit, zoals kwaliteitskranten. Wat is het verband tussen de manier waarop de journalistiek transgender identiteiten weergeeft, en de positie van trans personen in de maatschappij? Welke verantwoordelijkheid dragen media als het gaat om woordkeuze en het bieden van een platform? En hoe kan het beter? In dit programma spreken journalisten, activisten en experts, om niet alleen het probleem te identificeren, maar ook toe te werken naar mogelijke oplossingen.

Over de sprekers
Marte Hoogenboom is schrijver en redacteur en werkt sinds 2019 voor OneWorld als eindredacteur. De laatste jaren publiceert en spreekt zij geregeld over gender en transfobie en de intersecties met andere vormen van uitsluiting en discriminatie. Marte is zelf transgender.

Sorab Roustayar is een programmamaker, organizer, community builder en oprichter van We Reclaim Our Pride en Stichting Fite Qlub, een BIPOC LHBTQI+-organisatie die zich inzet voor dekolonisatie van seksuele bevrijding. Sorab identificeert zich als trans persoon en zet zich al jaren in voor de rechten van LHBTQI+-personen. Hij is actief in de antiracisme- en vluchtelingenbeweging.

Freya Terpstra is werkzaam bij Transgender Netwerk Nederland als coördinator van de jongerenhulplijn Genderpraatjes. Ze heeft een academische achtergrond als ethica en heeft in het verleden onderzoek gedaan op het gebied van discriminatie, propaganda en de mediarepresentatie van trans en non-binaire mensen. Als trans vrouw combineert ze academische kennis met een ervaringsdeskundige blik om zo tot nieuwe inzichten te komen.

Meer informatie en gratis reserveren voor het evenement hier.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.