e learning nvj

— maandag 19 oktober 2009, 08:54

Trafigura verdedigt publicatieverbod

Trafigura, de olie- en derivatenhandelaar die via advocatenkantoor Carter-Ruck onlangs aan de Britse krant Guardian een publicatieverbod oplegde over een testrapport, heeft een persverklaring doen uitgaan over de recente berichtgeving. Volgens Trafigura wilde men door het verbod enkel voorkomen dat een nooit afgerond, hypothetisch rapport van het bedrijf Minton, Treharne & Davies werd geciteerd. Trafigura kwam in 2006 in het nieuws vanwege het dumpen van zogeheten slops, giftige resten die achterblijven bij het reinigen van tanks, in de voormalige hoofdstad van Ivoorkust Abidjan. Daarbij vielen zo'n 16 doden en tienduizenden mensen werden ziek.

Minton, Treharne & Davies zou door Trafigura zijn gevraagd een studie te doen wat er kon zijn gebeurd. In de tussentijd had het Nederlands Forensisch Instituut al tests uitgevoerd op werkelijke slops, die eerder in de haven van Amsterdam waren aangeboden.

Deze resultaten waren volgens Trafigura “gezaghebbend” en daarmee waardevoller dan het hypothetische rapport uit 2006. Trafigura stelt dat het verbod diende om “misbruik in de media van een illegaal verkregen en gelekt incompleet rapport met verouderde en vertrouwelijke informatie” te voorkomen.

De NFI-tests zouden bewijzen dat de slops niet extreem giftig waren. Desondanks schikte Trafigura onlangs voor 30 miljoen pond met getroffenen in Ivoorkust.

Bekijk meer van

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.