training eu starters

— maandag 14 december 2009, 15:26 | 6 reacties, praat mee

Tot 19 banen weg bij de GPD

Bij de samenwerking tussen de persbureaus GPD en ANP gaan tussen de 17 en 19 banen verloren. De ontslagen vallen bij de beeldredactie van de GPD en de ondersteunende diensten zoals het secretariaat, de boekhouding en de administratie. Dat heeft directeur/hoofdredacteur Marcel van Lingen maandagmorgen het personeel meegedeeld nadat het bestuur eerder die ochtend het besluit had genomen. 'Een dubbel gevoel overheerst. De GPD is gered van de ondergang. Dat is een doorbraak. De leden committeren zich voor langere tijd aan de GPD. Tegelijk verliezen veel mensen hun baan. En bij die mensen hoef je met dat verhaal niet aan te komen', aldus Van Lingen. Laatste wijziging: 17 december 2009, 23:13

Zo snel er een sociaal plan is afgesloten, gaat de samenwerking lopen. Daarbij verhuist de GPD naar een leegstaande verdieping bij het ANP.

Naar verdere samenwerking wordt gekeken. Redactionele onafhankelijkheid van beide bureaus blijft uitgangspunt, aldus Van Lingen. Hij denkt als eerste aan samenwerking bij de verslaggeving over het koninklijk huis en vanuit Brussel.

Volgens OR-voorzitter Carel Goseling is het nieuws slecht gevallen.  ‘We vinden het plan vaag en vol onduidelijkheden. Zo kunnen wij er niet mee akkoord gaan. Op een niet-redactionele samenwerking met het ANP zou een redactionele krachtenbundeling moeten volgen. De GPD-leden hebben beloofd nog minimaal twee en maximaal drie jaar lid te blijven. In ruil daarvoor is de exitpremie, een boete die ze moeten betalen als ze eruit stappen, vervallen. Maar dat is allemaal nog niet precies uitonderhandeld.’

‘Het is dus niet uitgesloten dat er straks ook nog redactionele arbeidsplaatsen wegvallen. Er is ook geen financieel zekergesteld sociaal plan. De GPD zelf heeft daar het geld niet voor. Niet voor de collega’s die nu te horen hebben gekregen dat zij weg moeten, maar ook niet voor degenen die daar nog op volgen. Straks is daar ineens geen geld meer voor. Dat moet voorkomen worden. Het sociaal plan zal dus zeker een looptijd van drie jaar moeten krijgen’.

In een eerste reactie zegt Bianca Rootsaert van de NVJ blij te zijn dat de GPD als zelfstandige organisatie behouden blijft. Wel is ze beducht dat dat later alsnog verandert. ‘Het komt vaker voor dat slecht nieuws in stukjes wordt gebracht.’

Ook baart het haar zorgen dat opnieuw de beeldredactie bij een redactie wordt aangepakt. ‘Er is steeds minder aandacht voor beeld terwijl dat juist steeds belangrijker wordt.’

De redactieraad en OR praten binnenkort met Van Lingen. Die wil niet in gaan op vragen of hij zelf bij de GPD blijft.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Willem, 14 december 2009, 23:39

Tussen de 17 en 19 = volgens mij 18.

GPD'er, 15 december 2009, 09:04

En bij die 18 zitten vast niet de heren die verantwoordelijk zijn voor de neergang van het bedrijf. En als ze al gaan, zullen ze net als Henk Dam zeven jaarsalarissen meekrijgen. Dat in tegenstelling tot de collega’s die nu na dertig dienstjaren op straat worden geflikkerd zonder dat er nog zicht is op een sociaal plan. En wat is er waar van het gerucht dat Van Lingen al een plek voor zichzelf heeft bedongen in de hoofdredactie van de nieuw te vormen ANP-GPD-alliantie?

Bernhard, 16 december 2009, 07:40

Opluchting is redelijk voorbarig. Fusie/overname door het ANP lijkt me redelijk onvermijdbaar. Lees ook nergens wat de aangekondigde samenwerking betekent voor de buitenlandse freelancers die nu schrijven voor een van beide organisaties. En mevrouw Rootsaert: waarom blijft de NVJ zo stil over die groep journalisten?
@gpd’er: vrees dat je gelijk gaat krijgen. Zou me ook niets verbazen dat Van Lingen ergens buiten de ANP-GPD aan de bak wil. Dat hij kan saneren, heeft hij wel laten zien.

exstra, 17 december 2009, 23:34

Het zoveelste bewijs dat de combinatie hoofdredacteur/directeur absoluut niet deugd.
Wedden dat de man die de ondergang inluidde zelf blijft zitten.

Rimmer Mulder, 18 december 2009, 10:31

Altijd weer onthutsend om te zien hoe weinig zicht journalisten vaak hebben op hun eigen sores. De heren (en dames) die verantwoordelijk zijn voor de aftakeling van de GPD zitten niet aan de Hofweg in Den Haag maar bij Wegener. Over het lot van zijn organisatie wordt beslist aan tafels waar de directeur/hoofdredacteur niet aan kan schuiven.

Boos, 18 december 2009, 11:49

Stond het GPD-bestuur destijds niet onder leiding van de Leeuwarder Courant beste heer Mulder, toen Henk Dam zeven jaarsalrissen meekreeg en de redactieraad het mes op de keel gedrukt kreeg om in te stemmen met Marcel van Lingen? Hoeveel jaarsalarissen krijgen de collega’s mee die nu gedwongen moeten vertrekken door dat besluit?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.