website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Topman Persgroep hekelt NOS om online publicaties: ‘Pure concurrentie’

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 5 oktober 2018, 09:56

ANP / Evert Elzinga

ANP / Evert Elzinga

Nieuws De publieke omroep zorgt wat online nieuws betreft voor oneerlijke concurrentie, omdat de omroep geld krijgt van de overheid. Dat stelde Persgroep-topman Christian van Thillo donderdag. Hij haalde onder andere uit naar de NOS en diens online uitingen.

“Pure concurrentie”, zei Van Thillo tijdens een debatbijeenkomst die Trouw (zelf een Persgroep-krant) organiseerde in het kader van haar 75-jarig bestaan. De Persgroep-topman ging tijdens de bijeenkomst in debat met minister Arie Slob van Onderwijs en Media.

“Ik ben absoluut voorstander van een goede publieke omroep”, aldus Van Thillo. “Maar we moeten de vraag stellen: zijn wij nu met z’n allen bezig die omroepen te financieren terwijl zij zich steeds vaker op geschreven artikelen storten? Kijk maar naar de app van de NOS.” Vooral het feit dat de NOS geen geld hoeft te vragen voor online content en commerciële uitgevers wel steekt hem.

Slob gaf aan de kritiek te herkennen. Hij vertelde vorig jaar bezoek gekregen te hebben van vijf hoofdredacteuren van grote media, die hem vroegen of de concurrentie eerlijk is. “Ik heb ernaar laten kijken en er gebeurt volgens de regels niets verkeerd. Verdienmodellen staan overal onder druk. Als de NOS digitaal niet meedoet, tast dat ook het vertrouwen in deze media aan.”

De minister adviseert private mediabedrijven en de publieke omroep om met elkaar om de tafel te gaan, om te kijken hoe ze elkaar kunnen versterken. Volgens Trouw, dat verslag deed van de debatavond, gebeurt dat ook al. Een tweede gesprek staat voor volgende week gepland.

Maar Van Thillo vindt dat niet genoeg. “Dat online gratis kwaliteitsnieuws wordt geboden wás de norm, maar mag niet zo blijven. Ook wij transformeren naar digitale media en dan kan goede journalistiek online niet gratis blijven. Het is pure concurrentie als de publieke omroep dat wel blijft doen.”

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. R Koens, 5 oktober 2018, 11:36

    Waarom spelen deze problemen online, maar niet op televisie of op de radio?

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.