Toonaangevende Zuid-Afrikaanse journalist Brendan Boyle (68) overleden

De bekende Zuid-Afrikaanse journalist Brendan Boyle is 10 februari in zijn geboorteplaats Kaapstad na een lang ziekbed overleden. Boyle die onder meer voor de VARA, UPI, Reuters en de Sunday Times werkte, werd 68 jaar. In het begin van jaren ‘80 was hij ook correspondent in Nederland voor het teloorgegane internationale persbureau UPI.
Zijn betrokkenheid bij de radio-nieuwsrubriek van de Vara, Dingen van de dag, dateert uit 1984, toen Boyle net was teruggekeerd in zijn geboorteland Zuid-Afrika na zijn UPI-correspondentschap in Nederland. Zijn huwelijk met Loesje Boyle – van oorsprong een Nederlandse – en zijn verblijf van drie jaar in Nederland, alsook zijn kennis van het Afrikaans maakte het mogelijk om in het Nederlands bijdragen te leveren aan de Vara-radiorubriek Dingen van de Dag. Deze had in de jaren ’80 meer dan andere Nederlandse actualiteitenrubrieken een bijzondere belangstelling voor de ontwikkelingen in het apartheidsland Zuid-Afrika, met name door de aanwezigheid van Karel Roskamp op de redactie. Ook andere bekende Zuid-Afrikaanse journalisten werkten toen trouwens voor Nederlandse media, zoals Allistar Sparks (NRC), Henny Serfontein (Trouw) en Patt Sidley (ANP). Dat had alles te maken met het feit dat het apartheidsbewind nauwelijks accreditaties verstrekte aan Nederlandse journalisten.
Nog voor de vrijlating van Nelson Mandela – exact 25 jaar geleden op de dag dat Boyle overleed - verliet hij het kwakkelende persagentschap UPI - in Johannesburg geleid door de ruim twee jaar geleden overleden Erik van Ees (die ook voor het NOS Journaal werkte) - en werd bureauchef voor Reuters in Kaapstad. Voor Reuters werkte hij ook jarenlang als trainer/coach voor aankomende journalisten in Afrika.
Na het einde van de apartheid trad hij in dienst van de grootste krant van Zuid-Afrika, de Sunday Times als lid van de hoofdredactie, politiek verslaggever en columnist. Vier jaar geleden, nadat hij al afscheid had genomen van de Sunday Times, werd hij ook nog gevraagd om de Daily Dispatch te leiden, een bekende regionale krant in East London. De laatste twee jaar van zijn leven was hij werkzaam als researcher aan de Universiteit van Kaapstad, met als speciale insteek de rechten van zwarte families en stammen, wiens grond tijdens de apartheid in handen is gekomen van (veelal) internationale mijnbedrijven, zonder dat daar een adequate compensatie voor is betaald.
Praat mee