— woensdag 20 september 2023, 11:34 | 0 reacties, praat mee

Tooltip: Je eigen voorleesstem klonen in vijf minuten, met ElevenLabs

© Unsplash

Audio is hot in ons vak. Nadat we massaal aan de podcast gingen, zetten steeds meer media nu in op het voorlezen van artikelen. De manier waarop ze dat doen verschilt. Laatste wijziging: 4 oktober 2023, 14:59

Bij de een lezen redacteuren of stemacteurs verhalen voor, de ander laat software de geschreven tekst uitspreken. NRC combineert die twee smaken: het nieuwsmedium heeft de stemmen van een aantal redacteuren gekloond met software. Een robot leest de verhalen voor, maar met de bekende (en warmere) stem van een redacteur.

Overtuigend stemmen klonen was lange tijd moeilijk. Wás inderdaad. Want zoals dat gaat in de AI-sneltrein waar we nu in zitten, stak er eind augustus vrij plots een nieuwe tool zijn kop boven het gras uit, die het klonen van stemmen wél simpel maakt. En niet alleen simpel, maar ook echt goed.

Bij ElevenLabs upload je een paar minuten aan audio van je eigen stem, en voordat je tien keer met je ogen kunt knipperen is je gekloonde stem klaar. In deze video laat ik je zien hoe dat werkt.

Bekijk meer van

ElevenLabs

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.